Canada wil verkoop van pistolen aan banden leggen en aanvalswapens terugkopen

Justin Trudeau, premier van Canada © Reu

Canada komt met nieuwe wetgeving rond het bezit en de verkoop van pistolen. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau maandag aangekondigd. De wetgeving moet voorkomen dat Canadezen een pistool kunnen kopen, verkopen, vervoeren of importeren. Voor semiautomatische wapens komt er een verbod en een terugkoopprogramma.

‘Behalve voor het beoefenen van schietsport en voor jagen, is er geen reden dat iemand in Canada in zijn dagelijkse leven een vuurwapen nodig zou moeten hebben’, zei Trudeau tijdens een persconferentie. ‘Mensen moeten zonder angst naar de supermarkt, hun school of gebedshuis kunnen. Mensen moeten naar het park of een verjaardagsfeestje kunnen zonder dat ze zich zorgen maken over een verdwaalde kogel’, aldus de premier.

Daarom komt er een stop op de verkoop van pistolen. Dat wil zeggen: het aantal dat in omloop is, wordt niet verboden, maar er mogen er voortaan geen verhandeld worden.

Strenger wordt de wetgeving voor aanvalswapens (militaire stijl), waarbij semiautomatische wapens zoals die in recente bloedbaden in de VS door jonge schutters werden gebruikt. Dergelijke wapens moeten onder de nieuwe wet in de meeste gevallen ingeleverd worden door de eigenaars en zullen worden teruggekocht door de overheid.

De persconferentie, waarop Trudeau de maatregelen aankondigde, werd bijgewoond door tientallen familieleden en vrienden van slachtoffers van wapengeweld. Het wetsvoorstel moet er ook voor zorgen dat de vuurwapenvergunning van personen die zich schuldig hebben gemaakt aan huiselijk geweld of ‘criminele intimidatie’, bijvoorbeeld in het geval van stalking, gemakkelijker kan worden ingetrokken. Hetzelfde geldt voor mensen van wie wordt geacht dat ze een risico voor zichzelf of anderen vormen.

Eén miljoen pistolen

Als het Canadese parlement de nieuwe wetgeving aanneemt, wordt deze naar verwachting in de herfst ingevoerd.

In april 2020 verbood de Canadese regering al elf categorieën aanvalsgeweren, na een stijging van het aantal misdrijven waarbij vuurwapens werden gebruikt in het land. Zeker 125.000 wapens in Canada werden door die wet illegaal. Het ging daarbij om wapens die vaak worden gebruikt bij schietpartijen.

De Canadese minister voor Publieke Veiligheid Marco Mendicino zei maandag dat het aantal pistolen in Canada op ongeveer 1 miljoen wordt geschat, een forse toename ten opzichte van tien jaar geleden.

Partner Content