Canada: tweede verdachte van dodelijke steekpartijen gearresteerd, korte tijd later overleden

Brian Burns toont foto's van zijn echtgenote en zoon die om het leven kwamen tijdens de steekpartijen. © Reuters

De laatste verdachte van de dodelijke mesaanvallen van zondag in Canada is woensdag door de politie gearresteerd. Hij is korte tijd later gestorven.

Eerst was er een melding van de Canadese politie over de arrestatie.

‘Myles Sanderson werd gelokaliseerd en in hechtenis genomen in de buurt van Rosthern, Saskatchewan om ongeveer 15u30 (iets na middernacht Belgische tijd, red.). Er is niet langer een risico voor de openbare veiligheid in verband met dit onderzoek’, zei de politie van de provincie in een bericht op sociale media.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Korte tijd later overleed de verdachte, bevestigde adjunct-politiecommissaris Rhonda Blackmore.

De politie had zijn gestolen voertuig geramd. Bij zijn aanhouding werd hij geboeid, en stond hij rechtop, was op beelden te zien. Maar nadien kwam hij, volgens Blackmore, ‘in medische nood’. In een ambulance werd hij, begeleid door twee politiewagens, naar het Royal University ziekenhuis van Saskatoon gebracht, waar zijn dood werd vastgesteld. ‘Ik kan niets specifieks zeggen’, aldus Blackmore, na een vraag over een mogelijke overdosis. Het overlijden, zei ze, maakt deel uit van het onderzoek.

De politie hield sinds zondag een grote klopjacht op Sanderson, die samen met zijn broer Damien werd verdacht van het doodsteken van tien mensen en het verwonden van achttien anderen in de provincie Sasksatchewan. Het lichaam van de 31-jarige Damien Sanderson werd eerder aangetroffen in de inheemse gemeenschap van James Smith Cree Nation, de buurt waar de steekpartijen plaatsvonden. De politie gaat ervan uit dat zijn verwondingen niet door hemzelf zijn toegebracht. Mogelijk werd hij door Myles vermoord, aldus de politie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Canadese media meldden woensdag dat Myles Sanderson een criminele achtergrond vol geweld had. Hij werd 59 keer veroordeeld, voor onder meer mishandelingen, bedreigingen, diefstal en het aanvallen van een politieagent.
Zijn ouders riepen hem woensdag in een interview met CBC News op zichzelf aan te geven. De ouders boden hun excuses aan voor wat er gebeurd was. ‘Ik wou dat het een droom was’, aldus zijn vader.
Het motief voor de steekpartijen is niet duidelijk. Zes van de tien doden hadden dezelfde achternaam als de verdachten, liet de Canadese politie woensdag weten. Of zij familieleden zijn is niet bekend. De slachtoffers zijn tussen de 23 en 78 jaar oud. Inheemse leiders in James Smith Cree Nation denken dat de steekpartijen mogelijk te maken hebben met drugscriminaliteit.

Partner Content