Canada: reservaat roept noodtoestand uit na 11 pogingen tot zelfdoding in één dag

Archiefbeeld van een Attawapiskat protestactie in 2013 © REUTERS
Rudi Rotthier

In Attawapiskat First Nation, in het verre noorden van de Canadese provincie Ontario, is de noodtoestand uitgeroepen nadat zaterdag 11 van de 2.000 bewoners een poging tot zelfdoding ondernamen. Sinds september hebben al 101 personen er hun leven proberen te beëindigen.

Premier Justin Trudeau noemde de situatie in een reactie “hartverscheurend”.

De noodtoestand werd uitgeroepen door chef Bruce Shisheesh en de raad van het Cree-reservaat.

We zijn in crisistoestand, aldus Shisheesh, “ongeveer elke avond is er een poging”.

De ‘epidemie’ begon in september met 5 meisjes die na een overdosis met een helikopter werden geëvacueerd. Maar sindsdien, zei hij, volgens overheidsomroep CBC, ging het doorheen de hele gemeenschap: “de jongste was 11 de oudste 71 jaar”.

De enige van de 101 die het leven liet, was een meisje van 13, die in oktober omkwam. Haar overlijden had ook weer tot een golf van pogingen geleid.

Omdat er zaterdag 11 pogingen vielen, werd het noodplan afgekondigd, waardoor extra opvang kan worden gemobiliseerd. De 4 verplegers in de gemeenschap kunnen volgens de adjunct-chef Rebecca Friday de druk niet meer aan: “Ze hebben een burn-out”.

De provinciale en nationale overheid heeft al vijf extra mensen toegezegd, waarbij specialisten in mentale gezondheid.

Het zesvoud

De problemen in de heel afgelegen Attawapiskat First Nation, ver noordelijk aan James Bay gelegen, zijn niet uitzonderlijk.

Volgens de BBC trok een gemeenschap in de provincie Manitoba vorige week aan de alarmbel nadat er 6 zelfdodingen waren geweest in 2 maanden en 140 pogingen in twee weken.

De zelfdodingsgraad in first nations is, volgens cijfers die The Globe and Mail citeert, ongeveer zes keer hoger dan die bij de rest van de bevolking. Bij mensen uit first nations die niet in een reservaat verblijven, is het iets beter, maar nog altijd niet goed: bij hen is het zelfdodingscijfer het dubbele van de rest van de bevolking.

De teams die nu ingezet worden, willen vooral rond geestelijke gezondheid werken.

Volgens Shisheesh, in gesprek met CBC, zijn de aanleidingen/redenen voor de pogingen velerlei.

Economie

Er is overbevolking in de huizen, met 14 tot 15 bewoners per huis. Een probleem dat al enkele keren is aangekaart sinds overstromingen in 2009 en ook recenter een deel van de huizen onbewoonbaar maakten, maar dat niet opgelost geraakte – er is sinds de overstromingen ook een probleem met rioleringen, wat nog meer huizen onbewoonbaar heeft gemaakt, en een school buiten gebruik heeft gesteld.

Daarnaast is pestgedrag op school volgens de chef een probleem dat vele kinderen tot wanhoop drijft. Er is nog altijd emotionele schade ten gevolge van de residentiële scholen, die de regering decennialang verplicht maakte voor kinderen van first nations. Vervolgens is fysiek en seksueel misbruik een plaag in de gemeenschap, gevolgd door druggebruik, legaal en illegaal. “Ze gebruiken een drug om hun problemen en pijn te vergeten. Als ze geen geld hebben voor drugs, proberen ze zich het leven te benemen”.

Daarnaast zijn er economische problemen in de afgelegen gemeenschap, waar de levensduurte stukken hoger ligt dan elders in het land, zonder dat het inkomen navenant hoger is. De voornaamste werkgever is De Beers, die een diamantmijn in de buurt exploiteert en die enkele tientallen mensen in dienst heeft.

Waarom zaterdag zoveel pogingen werden ondernomen, kan de chefniet verklaren.

“Als mijn telefoon gaat, ben ik bang dat er weer slecht nieuws is. We hebben hulp nodig”, zegt hij.

Wie met vragen zit over zelfmoord, kan terecht bij:

De Zelfmoordlijn

1813

www.zelfmoord1813.be

Tele-Onthaal tel 106

www.tele-onthaal.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content