10 doden en 18 gewonden bij steekpartijen in Canada, een van de verdachten dood gevonden

© Belga

Tijdens de klopjacht naar twee verdachten van steekpartijen die aan tien mensen het leven hebben gekost in de Canadese provincie Saskatchewan, heeft de politie het lichaam van een van de twee levenloos aangetroffen.

Dat heeft adjunct-commissaris Rhonda Blackmore van de Royal Canadian Mounted Police meegedeeld op een persconferentie. De andere verdachte is nog op de vlucht.

Het lichaam van de 31-jarige Damien Sanderson werd aangetroffen in de inheemse gemeenschap van James Smith Cree Nation, de buurt waar de steekpartijen plaatsvonden. De politie gaat ervan uit dat zijn verwondingen niet door hemzelf waren toegebracht.
Zijn 30-jarige broer, Myles Sanderson, zou mogelijk gewond zijn. Hij is nog op de vlucht.
Bij de steekpartijen kwamen zondag tien personen om het leven, achttien anderen raakten gewond.

Nadat zondagochtend vroeg de eerste noodoproepen waren binnengekomen, trof de politie tien levenloze lichamen aan op verscheidene plaatsen in de inheemse gemeenschap van James Smith Cree Nation en in het nabijgelegen dorp Weldon, in de westelijke provincie Saskatchewan.

De twee verdachten zouden op de vlucht zijn geslagen in een zwarte Nissan en werden gesignaleerd in Regina, op 300 kilometer van de moorden.

https://twitter.com/RCMPSK/status/1566461221158764544

De zoektocht werd daarop uitgebreid naar de naburige provincies Manitoba en Alberta, een uitgestrekte regio die ongeveer half zo groot is als Europa.

In James Smith Cree Nation, een inheemse gemeenschap met ongeveer 2.500 inwoners, is de noodtoestand van kracht. De inwoners van de provincie Saskatchewan wordt gevraagd om uit voorzorg binnen te blijven. De autoriteiten denken dat ‘bepaalde slachtoffers een specifiek doelwit van de aanvallers vormden, terwijl anderen per toeval zijn aangevallen’, zo stelde de adjunct-commissaris. Het is volgens haar echter nog te vroeg om een motief vast te stellen.

Zinloos geweld

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de steekpartijen op Twitter omschreven als ‘gruwelijk en verontrustend’. ‘Mijn gedachten zijn bij de personen die iemand dierbaar hebben verloren en degenen die gewond geraakten’, aldus nog Trudeau. De premier van de provincie Saskatchewan, Scott Moe, zei ‘geen woorden te vinden om de pijn en het verlies veroorzaakt door dit zinloos geweld te omschrijven’. 

Canada heeft de voorbije jaren een opeenvolging van gewelddaden meegemaakt. Zo doodde een schutter in april 2020 zestien mensen in de provincie Nova Scotia.  In januari 2017 werden zes mensen gedood bij een aanval op een moskee in Quebec en in 2018 maaide de bestuurder van een bestelwagen voetgangers neer in Toronto. Daarbij lieten tien mensen het leven.

Partner Content