De Britse Nationale Veiligheidsraad, voorgezeten door premier David Cameron, heeft een geheime hit-list samengesteld van 10 IS-strijders die 'uitgeschakeld kunnen worden op het moment dat de mogelijkheid zich voordoet'. Dat meldt The Independent.

Volgens die krant mag de RAF een drone-aanval uitvoeren op de mensen op die lijst, zonder eerst toestemming te moeten vragen aan de Nationale Veiligheidsraad of de Attorney General - de belangrijkste juridische raadgever van de Britse kroon, die ook in de regering zit (maar wel zonder ministerie onder hem/haar).

Op de lijst staan onder meer de twee Britse jihadisten - Reyaad Khan en Ruhul Amin - die door de Royal Air Force (RAF) werden gedood bij een drone-aanval in Syrië in augustus. Ook Mohammed Emwazi, gekend als Jihadi John, staat op de lijst. Hij fungeerde in IS-filmpjes als beul die Britse gijzelaars om het leven bracht.

De aanval op Khan en Amin was de eerste die de Britse overheid uitvoerde op haar eigen burgers. Premier David Cameron verdedigde die aanval als 'volledig wettig'. De Britse regering, aldus de Conservatieve regeringsleider, 'oefende haar inherente recht op zelfverdediging uit'.

Khan en Amin, verklaarde Cameron, werden ervan verdacht verschillende terreuraanslagen in Groot-Brittannië te beramen. Onder meer op herdenkingen die door de Britse koningin Elisabeth bijgewoond werden. De veiligheidsdiensten hebben daarom Khan en Junaid Hussain, nog een Britse jihadist, als 'directe bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk' bestempeld.

Michael Fallon, de Britse minister van Defensie, zei nog dat de regering 'niet zal twijfelen' om nog meer geheime drone-aanvallen uit te voeren op doelwitten in Syrië om zo terreuraanslagen in het Verenigd Koninkrijk te voorkomen. 'We moeten ons geen illusies maken. Hun intentie was het vermoorden van Britse burgers. In dit geval hebben we dus zelf actie ondernomen.'

Hoe dan ook, besluit The Independent, de premier kom wel ondre druk te staan om de wettelijkheid van deze aanvallen met drones te bewijzen. Verschillende parlementsleden vragen hem naar het bewijs op basis waarvan hij zijn goedkeuring gaf voor deze acties.

The Independent maakt nog melding van een bezorgde Britse vader, wiens zonen naar dezelfde school gingen als Khan en die wellicht ook in IS-gebied aan het vechten zijn. 'Ik ben bang omdat mijn zoons daar ook zitten. Ik vrees ervoor dat ze op die lijst staan en dat ik ze nooit meer zal terugzien.'

Volgens die krant mag de RAF een drone-aanval uitvoeren op de mensen op die lijst, zonder eerst toestemming te moeten vragen aan de Nationale Veiligheidsraad of de Attorney General - de belangrijkste juridische raadgever van de Britse kroon, die ook in de regering zit (maar wel zonder ministerie onder hem/haar). Op de lijst staan onder meer de twee Britse jihadisten - Reyaad Khan en Ruhul Amin - die door de Royal Air Force (RAF) werden gedood bij een drone-aanval in Syrië in augustus. Ook Mohammed Emwazi, gekend als Jihadi John, staat op de lijst. Hij fungeerde in IS-filmpjes als beul die Britse gijzelaars om het leven bracht. De aanval op Khan en Amin was de eerste die de Britse overheid uitvoerde op haar eigen burgers. Premier David Cameron verdedigde die aanval als 'volledig wettig'. De Britse regering, aldus de Conservatieve regeringsleider, 'oefende haar inherente recht op zelfverdediging uit'.Khan en Amin, verklaarde Cameron, werden ervan verdacht verschillende terreuraanslagen in Groot-Brittannië te beramen. Onder meer op herdenkingen die door de Britse koningin Elisabeth bijgewoond werden. De veiligheidsdiensten hebben daarom Khan en Junaid Hussain, nog een Britse jihadist, als 'directe bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk' bestempeld. Michael Fallon, de Britse minister van Defensie, zei nog dat de regering 'niet zal twijfelen' om nog meer geheime drone-aanvallen uit te voeren op doelwitten in Syrië om zo terreuraanslagen in het Verenigd Koninkrijk te voorkomen. 'We moeten ons geen illusies maken. Hun intentie was het vermoorden van Britse burgers. In dit geval hebben we dus zelf actie ondernomen.'Hoe dan ook, besluit The Independent, de premier kom wel ondre druk te staan om de wettelijkheid van deze aanvallen met drones te bewijzen. Verschillende parlementsleden vragen hem naar het bewijs op basis waarvan hij zijn goedkeuring gaf voor deze acties. The Independent maakt nog melding van een bezorgde Britse vader, wiens zonen naar dezelfde school gingen als Khan en die wellicht ook in IS-gebied aan het vechten zijn. 'Ik ben bang omdat mijn zoons daar ook zitten. Ik vrees ervoor dat ze op die lijst staan en dat ik ze nooit meer zal terugzien.'