Cameron: ‘Mijn vriendschap met Boris Johnson lijdt onder de Brexit’

David Cameron en Boris Johnson. © REUTERS

De Britse eerste minister vertelde aan Glamour magazine dat de vriendschap tussen hem en de Londense burgemeester Boris Johnson – die dateert uit hun studententijd – ‘niet meer zo close is’ na Johnsons beslissing om in de Brexit-discussie het Leave-kamp te steunen.

David Cameron heeft toegegeven dat de kloof tussen hem en Boris Johnson over het Brexit-referendum, de vriendschap tussen hen beschadigd heeft. Dat schrijft The Guardian.

De beslissing van de Londense burgemeester om het Leave-kamp te steunen was vooral een slag in het gezicht van de eerste minister. Zijn vriendschap en rivaliteit met Johnson dateert van hun dagen aan Eton en Oxford. Een hele tijd geleden zei hij dat hij hoopte op een ‘redelijk, beschaafd argument’ van iemand die hij als ‘een geweldige vriend’ beschouwde.

‘Boris Johnson heeft de verkeerde beslissing genomen’

In een interview met Glamour magazine, gaf Cameron echter toe dat de politieke verdeeldheid heeft gezorgd voor een deuk in die band. ‘Ik ben nog steeds bevriend met Boris, maar misschien gewoon niet zo een goede vrienden’, zei hij.

De premier liet ook optekenen dat het ‘frustrerend’ is dat Johnson en politicus Michael Gove – nog zo’n dichte bondgenoot van Cameron – er allebei voor gekozen hebben om campagne te voeren voor de tegenpartij. ‘Ik denk dat ze de verkeerde beslissing genomen hebben, maar ze zijn politici en zij moeten beslissen’, zei hij.

In het interview benadrukte Cameron opnieuw dat hij geen ontslag zou nemen als eerste minister, als het land een Brexit zou steunen. In het andere geval verwacht hij naar eigen zeggen niet dat het dat de beslissing om in de Europese Unie te blijven het debat zou laten uitdoven. Beweringen dat een Brexit voor strengere grenscontroles zou zorgen noemt hij ‘een totale mythe’.(NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content