De Britse premier David Cameron, die in het verleden niet onder stoelen of banken stak dat hij voor een militaire interventie in Syrië is, zal hierover wellicht een stemming organiseren in het parlement. 'Als hij zeker is dat een meerderheid hem steunt, zal er gestemd worden', meldt The Times.

Cameron wil namelijk een situatie zoals in 2013 vermijden. Toen verwierpen de parlementsleden een motie om luchtaanvallen uit te voeren op de Syrische president Bashar al-Assad, die ervan beschuldigd werd chemische wapens te hebben gebruikt. Hoewel de voorzitter van Labour, Jeremy Corby, erg gekant is tegen elke vorm van oorlog, ziet het ernaar uit dat een groot deel van de Labour-parlementsleden voor het voorstel van Cameron zou stemmen.

'Franse gevecht, is ook ons gevecht'

Cameron gaat mijn zijn voorstel in tegen een advies van de Commissie van Defensie. Die gaf enkele weken geleden een negatief advies over bombardementen in Syrië. Maar dat was voor de terreuraanslagen in Parijs.

Afgelopen week verklaarde de Britse minister van Defensie Michael Fallon dat zijn land opnieuw moet nadenken over aanvallen tegen IS in Syrië. 'Het gevecht van Frankrijk is ook ons gevecht', klonk het.

In een interview met Sky News verwees Fallon ook naar de 'afwijzing' van de parlementsleden in 2013. 'Het parlement is intussen veranderd. We moeten de parlementsleden overtuigen dat we een militaire optie simpelweg niet kunnen uitsluiten.'

Slotoffensief

Volgens The Times zal Cameron deze week dan ook 'een slotoffensief' inzetten om parlementsleden te overhalen om 'ja' te stemmen. Indien het parlement groen licht geeft, kan het snel gaan. Binnen de twee weken kan het eerst luchtbombardement plaatsvinden.

Vandaag ontmoet Cameron de Franse president François Hollande. Ze zullen het hebben over de strijd tegen terrorisme en over Syrië. Het onderhoud is de start van een intensieve week van diplomatieke gesprekken. Dinsdag trekt Hollande naar Washington voor een gesprek met Amerikaanse president Barack Obama, woensdag ontvangt de Franse president de Duitse bondskanselier Angela Merkel en donderdag is hij in Moskou om te praten met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. (AVE)

De Franse president François Hollande en de Britse eerste minister David Cameron hebben voor de muziekclub Bataclan in Parijs de slachtoffers van de terreuraanslagen herdacht. Hollande en Cameron legden elk een roos neer voor de Bataclan, waar drie zelfmoordterroristen 89 mensen om het leven brachten.


Voorts heeft Cameron voorgesteld om de luchtmachtbasis van de Royal Air Force in Akrotiri te gebruiken voor de operaties van de Franse luchtmacht tegen IS. Hollande ging voorlopig niet expliciet in op het aanbod van de Britten. (Belga)

De Britse premier David Cameron, die in het verleden niet onder stoelen of banken stak dat hij voor een militaire interventie in Syrië is, zal hierover wellicht een stemming organiseren in het parlement. 'Als hij zeker is dat een meerderheid hem steunt, zal er gestemd worden', meldt The Times. Cameron wil namelijk een situatie zoals in 2013 vermijden. Toen verwierpen de parlementsleden een motie om luchtaanvallen uit te voeren op de Syrische president Bashar al-Assad, die ervan beschuldigd werd chemische wapens te hebben gebruikt. Hoewel de voorzitter van Labour, Jeremy Corby, erg gekant is tegen elke vorm van oorlog, ziet het ernaar uit dat een groot deel van de Labour-parlementsleden voor het voorstel van Cameron zou stemmen. Cameron gaat mijn zijn voorstel in tegen een advies van de Commissie van Defensie. Die gaf enkele weken geleden een negatief advies over bombardementen in Syrië. Maar dat was voor de terreuraanslagen in Parijs. Afgelopen week verklaarde de Britse minister van Defensie Michael Fallon dat zijn land opnieuw moet nadenken over aanvallen tegen IS in Syrië. 'Het gevecht van Frankrijk is ook ons gevecht', klonk het. In een interview met Sky News verwees Fallon ook naar de 'afwijzing' van de parlementsleden in 2013. 'Het parlement is intussen veranderd. We moeten de parlementsleden overtuigen dat we een militaire optie simpelweg niet kunnen uitsluiten.' Volgens The Times zal Cameron deze week dan ook 'een slotoffensief' inzetten om parlementsleden te overhalen om 'ja' te stemmen. Indien het parlement groen licht geeft, kan het snel gaan. Binnen de twee weken kan het eerst luchtbombardement plaatsvinden. Vandaag ontmoet Cameron de Franse president François Hollande. Ze zullen het hebben over de strijd tegen terrorisme en over Syrië. Het onderhoud is de start van een intensieve week van diplomatieke gesprekken. Dinsdag trekt Hollande naar Washington voor een gesprek met Amerikaanse president Barack Obama, woensdag ontvangt de Franse president de Duitse bondskanselier Angela Merkel en donderdag is hij in Moskou om te praten met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. (AVE)