Premier David Cameron beloofde de Britten dat ze zich ten laatste tegen het einde van 2017 in een referendum mogen uitspreken over de vraag of ze nog langer lid willen blijven van de Europese Unie. De premier wil campagne voeren voor het behoud van het lidmaatschap, maar enkel indien de Europese partners ingaan op de hervormingen die hij voor ogen heeft.

Doofstom

Wat Cameron precies wil, is echter nog steeds niet duidelijk. Dinsdag moet meer klaarheid brengen. Dan stuurt hij een brief aan de Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk waarin hij de Britse wensen uit de doeken zal doen. De brief, die gepubliceerd wordt, zal een van de blikvangers zijn op de Europese top van midden december, waar de Britse verzuchtingen prominent op de agenda zullen staan.

Cameron geeft dinsdag ook een toespraak om zijn eisen toe te lichten. Volgens uittreksels die reeds in de media verschenen bevestigt de premier dat hij 'niets uitsluit' en dat men 'zich moet afvragen of de Europese Unie een goede zaak is voor ons' als de Europese partners doofstom blijven voor de Britse eisen.

Londen afschermen van Europese integratie

De Britten denken niet dat alle knopen reeds ontward worden op de top van december. Minister van Europese Zaken David Liddington zei dat hij eerder op een landing in de lente van volgend jaar hoopt. Nadien zal het 'nog minstens vier maanden' duren vooraleer het referendum ook echt zijn beslag kan kennen.

Cameron sprak in het verleden onder meer over de noodzaak om de toegang tot Britse sociale uitkeringen te bemoeilijken, om beter gewapend te zijn tegen besluiten van de eurolanden die Londen kunnen treffen en om Londen af te schermen van verdere Europese integratie. Minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond meldt dat enkele vragen 'verdragswijzigingen en wetswijzigingen' vereisen. (Belga/AVE)

Premier David Cameron beloofde de Britten dat ze zich ten laatste tegen het einde van 2017 in een referendum mogen uitspreken over de vraag of ze nog langer lid willen blijven van de Europese Unie. De premier wil campagne voeren voor het behoud van het lidmaatschap, maar enkel indien de Europese partners ingaan op de hervormingen die hij voor ogen heeft. Wat Cameron precies wil, is echter nog steeds niet duidelijk. Dinsdag moet meer klaarheid brengen. Dan stuurt hij een brief aan de Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk waarin hij de Britse wensen uit de doeken zal doen. De brief, die gepubliceerd wordt, zal een van de blikvangers zijn op de Europese top van midden december, waar de Britse verzuchtingen prominent op de agenda zullen staan. Cameron geeft dinsdag ook een toespraak om zijn eisen toe te lichten. Volgens uittreksels die reeds in de media verschenen bevestigt de premier dat hij 'niets uitsluit' en dat men 'zich moet afvragen of de Europese Unie een goede zaak is voor ons' als de Europese partners doofstom blijven voor de Britse eisen. De Britten denken niet dat alle knopen reeds ontward worden op de top van december. Minister van Europese Zaken David Liddington zei dat hij eerder op een landing in de lente van volgend jaar hoopt. Nadien zal het 'nog minstens vier maanden' duren vooraleer het referendum ook echt zijn beslag kan kennen. Cameron sprak in het verleden onder meer over de noodzaak om de toegang tot Britse sociale uitkeringen te bemoeilijken, om beter gewapend te zijn tegen besluiten van de eurolanden die Londen kunnen treffen en om Londen af te schermen van verdere Europese integratie. Minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond meldt dat enkele vragen 'verdragswijzigingen en wetswijzigingen' vereisen. (Belga/AVE)