Cameron houdt emotioneel betoog: ‘Brexit verhoogt kans op Derde Wereldoorlog’ (video)

© Reuters

De Britse premier David Cameron heeft in een – volgens The Independent vrij emotionele – speech ervoor gepleit om in de Europese Unie te blijven. ”Kunnen we zeker zijn dat de vrede en stabiliteit op ons continent verzekerd zijn?’ Zijn vriend/rivaal Boris Johnson lanceerde intussen een persoonlijke aanval op Cameron.

Zich terugtrekken uit de Europese Unie, zou uitmonden in een tijdperk van isolatie die onze geschiedenis zou verraden’, zo waarschuwde David Cameron in zijn pro-EU-speech.

De Britse premier riep ook het beeld op van ‘rijen witte grafstenen in mooi onderhouden oorlogsgraven’ als bewijs van ‘de prijs die dit land betaald heeft’ om vrede en orde in het continent te verzekeren.

Hij waarschuwde dat doorheen de Britse geschiedenis ‘als we onze rug draaiden naar Europa, we het ons vroeg of laat beklaagden’. ‘Wij beïnvloeden Europa, of Europa beïnvloedt ons’, zei hij. ‘En we moeten niet doen alsof we immuun zijn voor de gevolgen, wanneer er dingen fout lopen in Europa.’

‘Oorlog en genocide zijn amper 20 jaar geleden’

Cameron argumenteerde ook dat een Brexit van het continent en de wereld een minder stabiele plaats zou maken. ‘Kunnen we zeker zijn dat de vrede en stabiliteit op ons continent verzekerd zijn? De oorlog in de Balkan en genocide in Srebrenica zijn amper 20 jaar geleden. De afgelopen jaren hebben we tanks Georgië en Oekraïne zien binnenrijden. De Europese Unie heeft landen die elkaar naar de keel vlogen, zich helpen verzoenen.’

‘Groot-Brittannië heeft een fundamenteel, nationaal belang in het onderhouden van het gemeenschappelijke doel in Europa, om een toekomstig conflict tussen Europese landen te vermijden’, klonk het.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

‘Cameron heeft niets gekregen uit de onderhandelingen’

Intussen heeft Camerons vriend/rivaal Boris Johnson hem ervan beschuldigd dat hij ‘niets gekregen heeft’ uit zijn onderhandelingen met de Europese Unie en liet Johnson openlijk weten dat hij niet begrijpt waarom Cameron geen Campagne voert voor het Leave-kamp.

In een persoonlijke aanval op de Britse premier, zei hij ook dat Cameron ‘geen echte verandering’ had gekregen uit Brussel, dat er nog steeds op uit is ‘om het land Europa te bouwen’. (NSK)

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content