Burundi: Politie gebruikt buitensporig geweld om demonstranten uiteen te slaan

© AFP

In Burundi hebben de autoriteiten de voorbije maanden tal van demonstraties met buitensporig geweld de kop ingedrukt, stelt Amnesty International. Vrouwen en kinderen bleven daarbij niet gespaard.

De autoriteiten in Burundi hebben de voorbije maanden tal van demonstraties met buitensporig geweld de kop ingedrukt alsof het een opstand betrof. Vrouwen en kinderen worden daarbij niet gespaard. Dat blijkt uit onderzoek van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

In Burundi is het al onrustig sinds eind april, toen huidig president Pierre Nkurunziza aankondigde dat hij kandidaat is voor een ongrondwettelijke derde ambtstermijn. Amnesty International voerde in mei en juni onderzoek uit in Bujumbura. Daaruit blijkt dat de politie onder meer schoot op ongewapende mensen die tijdens de demonstraties wegliepen. ‘Zelfs wanneer er kinderen aanwezig waren bij de protesten, slaagden de veiligheidsdiensten er niet in om zich terughoudend op te stellen en gebruikten ze traangas en schoten met scherp’, luidt het rapport van de ngo.

Vertrouwen herstellen

Burundi: Politie gebruikt buitensporig geweld om demonstranten uiteen te slaan
© AFP

De demonstraties verliepen volgens Amnesty grotendeels vreedzaam, maar sommige individuen reageerden met geweld op het buitensporig politiegeweld. Het rapport documenteert hoe sommige demonstranten stenen gooiden naar de politie, een politieagente afranselden, gebouwen beschadigden en een lid van de jongerenmilitie Imbonerakure gedood hebben.

Amnesty vindt dat de Burundese autoriteiten het gebruik van buitensporig politiegeweld dringend onafhankelijk en grondig moeten onderzoeken en verantwoordelijken moeten vervolgd worden. Dat is absoluut noodzakelijk om het vertrouwen in de veiligheidsdiensten te herstellen en het risico op verdere escalatie te verminderen. De autoriteiten moeten eveneens de vrije meningsuiting en het recht om vreedzaam te demonstreren respecteren en de repressie van de media en journalisten een halt toeroepen’, luidt het.

‘Nkurunziza kan op beide oren slapen’

Ondanks de protesteten vonden dinsdag toch presidentsverkiezingen plaats. Morgen worden de officiële resultaten bekendgemaakt, meldt CENI, de onafhankelijke kiescommissie.

Volgens de prognoses van RTNB (Radio-Télévision Nationale du Burundi) kan president Pierre Nkurunziza op zijn beide oren slapen: hij is in de eerste ronde verkozen voor een ongrondwettelijke derde termijn. Dat hij verkozen is, lag in de lijn der verwachtingen. De voornaamste oppositiekandidaten boycotten de verkiezingen, net zoals ook eind juni de verkiezingen geboycot werden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content