De jongeren werden ook in beschuldiging gesteld voor "smaad aan het staatshoofd", waarop in Burundi celstraffen van 5 tot 10 jaar staan. Dat meldt een anonieme politiebron. Leerlingen van verschillende scholen kwamen daartegen vrijdag op straat, en de politie en inlichtingendienst SNR probeerden dat protest de kop in te drukken. Drie mensen, twee scholieren en een passerende motorijder, raakten gewond door kogels.

300tal leerlingen naar huis gestuurd

Eerder deze week werden meer dan 300 leerlingen van scholen in de hoofdstad Bujumbura naar huis gestuurd voor het beschadigen van schoolboeken door op foto's van de president te krabbelen. Ook in Muramvya protesteerden jongeren zo tegen de president, en het regime besloot daartegen hard op te treden. Daartoe werd de SNR, die rechtstreeks onder het gezag van Nkurunziza staat, ingezet.

De SNR-agenten pakten een twintigtal leerlingen op van vier scholen in Muramvya en omgeving. Onmiddellijk daarna kwamen honderden andere leerlingen op straat om de vrijlating van hun schoolkameraden te eisen. Bij die protesten schoot de SNR op de menigte, waarbij twee scholieren en een toevallig passerende motorrijder gewond raakten. Intussen waren de leerlingen al verhoord door het parket van Muramvya en aangeklaagd voor "smaad aan het staatshoofd". "Het gaat om zes meisjes en vijf jongens, allen ouder dan 14", aldus een anonieme politiebron. Een tiental andere leerlingen, jonger dan 14, werd weer vrijgelaten.

Nog op vrijdag kondigde de VN aan dat het mandaat van de Burundese politieagenten, die momenteel deel uitmaken van de VN-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek, niet wordt hernieuwd. Die beslissing volgt op "beschuldigingen van ernstige en voortdurende schendingen van de mensenrechten in Burundi", aldus Stefan Feller, voornaamste adviseur voor politiezaken bij de Blauwhelmen. De Burundese VN-ambassadeur Albert Shingiro meldt op Twitter hiervan niet op de hoogte te zijn. (Belga/NS)

De jongeren werden ook in beschuldiging gesteld voor "smaad aan het staatshoofd", waarop in Burundi celstraffen van 5 tot 10 jaar staan. Dat meldt een anonieme politiebron. Leerlingen van verschillende scholen kwamen daartegen vrijdag op straat, en de politie en inlichtingendienst SNR probeerden dat protest de kop in te drukken. Drie mensen, twee scholieren en een passerende motorijder, raakten gewond door kogels. Eerder deze week werden meer dan 300 leerlingen van scholen in de hoofdstad Bujumbura naar huis gestuurd voor het beschadigen van schoolboeken door op foto's van de president te krabbelen. Ook in Muramvya protesteerden jongeren zo tegen de president, en het regime besloot daartegen hard op te treden. Daartoe werd de SNR, die rechtstreeks onder het gezag van Nkurunziza staat, ingezet. De SNR-agenten pakten een twintigtal leerlingen op van vier scholen in Muramvya en omgeving. Onmiddellijk daarna kwamen honderden andere leerlingen op straat om de vrijlating van hun schoolkameraden te eisen. Bij die protesten schoot de SNR op de menigte, waarbij twee scholieren en een toevallig passerende motorrijder gewond raakten. Intussen waren de leerlingen al verhoord door het parket van Muramvya en aangeklaagd voor "smaad aan het staatshoofd". "Het gaat om zes meisjes en vijf jongens, allen ouder dan 14", aldus een anonieme politiebron. Een tiental andere leerlingen, jonger dan 14, werd weer vrijgelaten. Nog op vrijdag kondigde de VN aan dat het mandaat van de Burundese politieagenten, die momenteel deel uitmaken van de VN-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek, niet wordt hernieuwd. Die beslissing volgt op "beschuldigingen van ernstige en voortdurende schendingen van de mensenrechten in Burundi", aldus Stefan Feller, voornaamste adviseur voor politiezaken bij de Blauwhelmen. De Burundese VN-ambassadeur Albert Shingiro meldt op Twitter hiervan niet op de hoogte te zijn. (Belga/NS)