In de Burundese hoofdstad Bujumbura werden volgens ooggetuigen tientallen ongewapende jongeren standrechtelijk geëxecuteerd door het leger, als wraakactie voor een eerdere aanval door rebellen. Bij verschillende aanvallen vielen de voorbije dagen zeker 87 doden.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) laat in een persbericht weten erg bezorgd te zijn over het geweld in het centraal Afrikaanse land. De minister zegt dat de plegers van deze misdaden - zowel aan de kant van de aanvallers als aan de kant van de veiligheidsdiensten - een zware verantwoordelijkheid hebben. Hij roept op tot een onmiddellijk en onafhankelijk onderzoek.

500 Belgen

Voorts vraagt Reynders de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Raad voor Veiligheid en Vrede van de Afrikaanse Unie om zich over de situatie te buigen en de noodzakelijke maatregelen te nemen om de bevolking te beschermen. De minister is van plan de situatie in Burundi eveneens onder de aandacht brengen van zijn EU-collega's tijdens de Raad Buitenlandse Zaken van de EU van 14 december in Brussel.

De Belgische ambassade houdt permanent contact met onze landgenoten ter plaatse en maant ze aan voorzichtig te zijn. De veiligheid van het 500-tal Belgen in Burundi wordt niet rechtstreeks bedreigd, maar Buitenlandse Zaken adviseerde ze dit weekend wel binnen te blijven.

Op de vlucht

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept intussen Amerikaanse burgers in Burundi op om het land zo snel mogelijk te verlaten. Dat staat in een nieuw reisadvies.

Volgens mensenrechtenactivisten zijn sinds april, toen Nkurunziza zich kandidaat stelde voor een derde termijn, al meer dan 240 mensen gedood. Meer dan 220.000 Burundezen zijn het land al ontvlucht naar landen in de regio zoals Rwanda, Tanzania en Oeganda.(AVE)

In de Burundese hoofdstad Bujumbura werden volgens ooggetuigen tientallen ongewapende jongeren standrechtelijk geëxecuteerd door het leger, als wraakactie voor een eerdere aanval door rebellen. Bij verschillende aanvallen vielen de voorbije dagen zeker 87 doden. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) laat in een persbericht weten erg bezorgd te zijn over het geweld in het centraal Afrikaanse land. De minister zegt dat de plegers van deze misdaden - zowel aan de kant van de aanvallers als aan de kant van de veiligheidsdiensten - een zware verantwoordelijkheid hebben. Hij roept op tot een onmiddellijk en onafhankelijk onderzoek. Voorts vraagt Reynders de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de Raad voor Veiligheid en Vrede van de Afrikaanse Unie om zich over de situatie te buigen en de noodzakelijke maatregelen te nemen om de bevolking te beschermen. De minister is van plan de situatie in Burundi eveneens onder de aandacht brengen van zijn EU-collega's tijdens de Raad Buitenlandse Zaken van de EU van 14 december in Brussel.De Belgische ambassade houdt permanent contact met onze landgenoten ter plaatse en maant ze aan voorzichtig te zijn. De veiligheid van het 500-tal Belgen in Burundi wordt niet rechtstreeks bedreigd, maar Buitenlandse Zaken adviseerde ze dit weekend wel binnen te blijven. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept intussen Amerikaanse burgers in Burundi op om het land zo snel mogelijk te verlaten. Dat staat in een nieuw reisadvies. Volgens mensenrechtenactivisten zijn sinds april, toen Nkurunziza zich kandidaat stelde voor een derde termijn, al meer dan 240 mensen gedood. Meer dan 220.000 Burundezen zijn het land al ontvlucht naar landen in de regio zoals Rwanda, Tanzania en Oeganda.(AVE)