De Burundese opposant in ballingschap Alexis Sinduhije heeft op de Franse zender France 24 de oprichting aangekondigd van een verbond van oppositieleden en dissidenten in ballingschap. De bedoeling is president Pierre Nkurunziza te doen opstappen - "desnoods met geweld".

Volgens Sinduhije is Nkurunziza, die een ongrondwettelijke derde ambtstermijn nastreeft, "niet meer geloofwaardig". Sinduhije vluchtte vorig jaar naar Frankrijk na geweld tussen de politie en aanhangers van zijn partij.

Geweld

De opposant hoopt het vertrek van Nkurunziza via de dialoog te bewerkstelligen, maar vreest dat de enige uitweg het geweld zal zijn. Na herhaaldelijk uitstel zouden de presidentsverkiezingen in Burundi op 21 juli plaatsvinden.

Het verbond zou onder andere bestaan uit de generaals achter de mislukte staatsgreep van eind mei, voormalig tweede vicepresident Gervais Rufyikiri , oud-voorzitter van het Burundese parlement Pie Ntavyohanyuma en Hussein Radjabu: een vertrouweling van Nkurunziza die voor het andere kamp gekozen heeft na in ongenade te zijn gevallen en in de cel te zijn beland. Dat bericht het weekblad The East African. (Belga/WB)

De Burundese opposant in ballingschap Alexis Sinduhije heeft op de Franse zender France 24 de oprichting aangekondigd van een verbond van oppositieleden en dissidenten in ballingschap. De bedoeling is president Pierre Nkurunziza te doen opstappen - "desnoods met geweld". Volgens Sinduhije is Nkurunziza, die een ongrondwettelijke derde ambtstermijn nastreeft, "niet meer geloofwaardig". Sinduhije vluchtte vorig jaar naar Frankrijk na geweld tussen de politie en aanhangers van zijn partij. De opposant hoopt het vertrek van Nkurunziza via de dialoog te bewerkstelligen, maar vreest dat de enige uitweg het geweld zal zijn. Na herhaaldelijk uitstel zouden de presidentsverkiezingen in Burundi op 21 juli plaatsvinden. Het verbond zou onder andere bestaan uit de generaals achter de mislukte staatsgreep van eind mei, voormalig tweede vicepresident Gervais Rufyikiri , oud-voorzitter van het Burundese parlement Pie Ntavyohanyuma en Hussein Radjabu: een vertrouweling van Nkurunziza die voor het andere kamp gekozen heeft na in ongenade te zijn gevallen en in de cel te zijn beland. Dat bericht het weekblad The East African. (Belga/WB)