Politieke, religieuze, burgerlijke, traditionele en militaire leiders hebben in samenspraak een nieuwe leider voor Burkina Faso aangesteld. Voormalig buitenlandminister Michel Kafando wordt nu interim-president van het land.

Kafando was een van vier kandidaten voor de functie, naast twee journalisten en een academicus. De beslissing volgde op het ondertekenen van een charter dat een transitieperiode van een jaar vastlegde tot de volgende verkiezingen.

Het leger had de controle over het land genomen nadat president Blaise Compaore op 31 oktober gedwongen werd af te treden na massaprotesten. Compaore was na een coup in 1987 aan de macht gekomen en werd in vier betwiste verkiezingen herkozen. Tienduizenden mensen kwamen op straat in de hoofdstad Ouagadougou in protest tegen maatregelen die zijn regeerperiode konden verlengen.

Geen deelname aan verkiezingen

Daarop benoemde kolonel Isaad Zida zichzelf tot staatshoofd. Zijn pogingen om de grondwet af te schaffen en protesten neer te slaan, leidde tot nieuwe onrust.

Internationale instanties dreigden ermee sancties op te leggen als het leger geen civiel leiderschap zou terugbrengen naar Burkina Faso. In een persbericht liet Zida zaterdag 15 november echter verstaan dat de grondwet weer werd ingesteld zodat 'de start van een burgerlijke transitie mogelijk is'.

Zida heeft de macht ondertussen overgedragen aan een burgerlijke autoriteit. De eerste opdracht voor de 72-jarige Kafando is het benoemen van een eerste minister die op zijn beurt een 25-koppig parlement zal samenstellen.

Voormalig buitenlandminister en ambassadeur voor Burkina Faso bij de Verenigde Naties, Kafando, zal niet mogen deelnemen aan de volgende verkiezingen.

Politieke, religieuze, burgerlijke, traditionele en militaire leiders hebben in samenspraak een nieuwe leider voor Burkina Faso aangesteld. Voormalig buitenlandminister Michel Kafando wordt nu interim-president van het land. Kafando was een van vier kandidaten voor de functie, naast twee journalisten en een academicus. De beslissing volgde op het ondertekenen van een charter dat een transitieperiode van een jaar vastlegde tot de volgende verkiezingen. Het leger had de controle over het land genomen nadat president Blaise Compaore op 31 oktober gedwongen werd af te treden na massaprotesten. Compaore was na een coup in 1987 aan de macht gekomen en werd in vier betwiste verkiezingen herkozen. Tienduizenden mensen kwamen op straat in de hoofdstad Ouagadougou in protest tegen maatregelen die zijn regeerperiode konden verlengen.Daarop benoemde kolonel Isaad Zida zichzelf tot staatshoofd. Zijn pogingen om de grondwet af te schaffen en protesten neer te slaan, leidde tot nieuwe onrust.Internationale instanties dreigden ermee sancties op te leggen als het leger geen civiel leiderschap zou terugbrengen naar Burkina Faso. In een persbericht liet Zida zaterdag 15 november echter verstaan dat de grondwet weer werd ingesteld zodat 'de start van een burgerlijke transitie mogelijk is'.Zida heeft de macht ondertussen overgedragen aan een burgerlijke autoriteit. De eerste opdracht voor de 72-jarige Kafando is het benoemen van een eerste minister die op zijn beurt een 25-koppig parlement zal samenstellen.Voormalig buitenlandminister en ambassadeur voor Burkina Faso bij de Verenigde Naties, Kafando, zal niet mogen deelnemen aan de volgende verkiezingen.