Woensdag pleegde de presidentiële garde in Burkina Faso een staatsgreep, waarbij de interim-regering aan de kant werd geschoven.

Generaal Gilbert Diendéré belooft snel verkiezingen, maar wil zich niet op een datum vastpinnen. "We hebben er nog niet over gepraat".

Normaal zouden er volgende maanden verkiezingen zijn waarbij zowel een president als een parlement verkozen zouden worden. Die verkiezingen moesten een einde maken aan het overgangsregime, na het vertrek vorig jaar van president Blaise Compaoré die meer dan een kwarteeuw aan de macht was.

Aanhang van Compaoré

Diendéré stelt dat het niet de bedoeling is dat de militairen aan de macht blijven. Ze zouden gesprekken willen opstarten met de politieke partijen en de civiele gemeenschap. Iedereen die wil zal zich kandidaat kunnen stellen, ook zij die deel uitmaken van de aanhang van Compaoré.

De presidentiële garde, die volgens de BBC uit ongeveer 1.300 elitetroepen bestaat, werd opgericht onder Compaoré. Toen die vorig jaar de wet wilde wijzigen, zodat hij (nog) langer aan de macht kon blijven, brak er straatprotest uit dat uiteindelijk een machtswissel tot gevolg had. Tijdens dat straatprotest werd ook de ontbinding van de presidentiële garde geëist.

Zover kwam het niet, maar de volgelingen en medestanders van de oud-president mochten, na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof, geen kandidaat zijn in de verkiezingen van volgende maand, tot ergernis van de presidentiële garde.

De coupplegers hebben intussen de meeste gijzelaars vrijgelaten, maar houden wel nog steeds interim-president Michel Kafando en zijn eerste minister Isaac Zida vast. "Ze zullen worden vrijgelaten als de tijd er rijp voor is (...) we denken niet dat ze lang zullen vastzitten". Volgens Diendéré staat het hele leger van Burkina Faso achter de presidentiële garde.

Tegen de coup werd evenwel gemanifesteerd.

(Belga/RR)

Woensdag pleegde de presidentiële garde in Burkina Faso een staatsgreep, waarbij de interim-regering aan de kant werd geschoven. Generaal Gilbert Diendéré belooft snel verkiezingen, maar wil zich niet op een datum vastpinnen. "We hebben er nog niet over gepraat". Normaal zouden er volgende maanden verkiezingen zijn waarbij zowel een president als een parlement verkozen zouden worden. Die verkiezingen moesten een einde maken aan het overgangsregime, na het vertrek vorig jaar van president Blaise Compaoré die meer dan een kwarteeuw aan de macht was. Diendéré stelt dat het niet de bedoeling is dat de militairen aan de macht blijven. Ze zouden gesprekken willen opstarten met de politieke partijen en de civiele gemeenschap. Iedereen die wil zal zich kandidaat kunnen stellen, ook zij die deel uitmaken van de aanhang van Compaoré. De presidentiële garde, die volgens de BBC uit ongeveer 1.300 elitetroepen bestaat, werd opgericht onder Compaoré. Toen die vorig jaar de wet wilde wijzigen, zodat hij (nog) langer aan de macht kon blijven, brak er straatprotest uit dat uiteindelijk een machtswissel tot gevolg had. Tijdens dat straatprotest werd ook de ontbinding van de presidentiële garde geëist.Zover kwam het niet, maar de volgelingen en medestanders van de oud-president mochten, na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof, geen kandidaat zijn in de verkiezingen van volgende maand, tot ergernis van de presidentiële garde. De coupplegers hebben intussen de meeste gijzelaars vrijgelaten, maar houden wel nog steeds interim-president Michel Kafando en zijn eerste minister Isaac Zida vast. "Ze zullen worden vrijgelaten als de tijd er rijp voor is (...) we denken niet dat ze lang zullen vastzitten". Volgens Diendéré staat het hele leger van Burkina Faso achter de presidentiële garde.Tegen de coup werd evenwel gemanifesteerd.(Belga/RR)