Burkina Faso: interim-president weer vrij na coup

Voetballer Mohamed Koffi roept op tot vrede in Burkina Faso © REUTERS

De overgangspresident van Burkina Faso, Michel Kafando, is na de staatsgreep opnieuw vrij. Hij bevindt zich in de Franse ambassade, liet ambassadeur Gilles Thibault via Twitter weten. Intussen kondigt de legerleiding aan dat “alle eenheden” op weg zijn naar de hoofdstad.

Kafando werd woensdag, samen met overgangspremier Isaac Zida en minstens twee ministers, opgepakt door putschisten. De staatsgreep werd gepleegd door presidentiële garde die bestaat uit aanhangers van die de vorige president Blaise Compaoré. Compaoré moest in oktober vorig jaar – na 27 jaar aan de macht – opstappen na straatprotest. Wegens de grote international druk werd Kafando vrijdag al “vrijgelaten”, maar hij bleef wel onder huisarrest staan. Maar volgens de lokale media heeft de leider van de putschisten – generaal Gilbert Diendéré – intussen de handdoek in de ring geworpen en zijn excuses aangeboden. Er zijn nog geen berichten over een vrijlating van overgangspremier Isaac Zida.

De ommekeer in Burkina Faso kwam er na een zondag gesloten akkoord tussen president Macky Sall van Senegal, diens collega Thomas Boni Yayi van Benin en generaal Diendéré. Dat akkoord voorziet een terugkeer naar de democratie. In ruil daarvoor wordt onder meer amnestie beloofd aan de coupplegers. Ook krijgen de aanhangers van de vroegere president Blaise Compaoré de mogelijkheid om deel te nemen aan de verkiezingen.

Leger in opmars

De vrijlating van de overgangspresident kan ook te maken hebben met berichten dat de legerleiding de deelnemers aan de coup heeft opgeroepen om de wapens neer te leggen. Er zijn volgens die legerleiding eenheden op weg van het platteland naar de hoofdstad.

“Alle eenheden van het leger zijn op weg naar de hoofdstad met als enige doel om de presidentiële wacht zonder bloedvergieten te ontwapenen”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content