Burgerrechtenorganisatie klaagt Trump aan voor ontruiming park met traangas

1 juni: Oproerpolitie verdrijft betogers bij Lafayette Park, kort voor een fotomoment van president Trump. © Reuters

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) gaat president Donald Trump en justitieminister William Barr aanklagen voor de ontruiming van een park in Washington DC waar maandag een demonstratie plaatsvond.

Volgens de ACLU zijn de grondrechten van actievoerders geschonden toen het gebied door de veiligheidsdiensten werd leeg geveegd met traangas.

De organisatie spant de rechtszaak aan met demonstranten die deelnemen aan de protesten tegen politiegeweld en racisme in de VS. Het Lafayette Square werd maandag ontruimd zodat president Trump na een toespraak naar een kerk in de buurt kon lopen om daar een bijbel in de lucht te houden.

Zelf zei Trump dat hij niet de opdracht gegeven heeft voor de actie. ‘Ik heb niet gezegd dat ze weg moesten’, zei Trump over de demonstranten. Ook zei de president dat de politie geen traangas gebruikte, maar volgens demonstranten en journalisten was dat wel degelijk het geval; zij hebben ter plekke traangasbussen gevonden en gefotografeerd.

Trump escaleerde donderdag zijn retoriek tegen de betogingen, die in de afgelopen dagen vreedzaam zijn verlopen. ‘De nepbetogers bij Lafayette Park waren niet vreedzaam en niet echt’, staat te lezen in een brief van Trumps advocaat John Dowd die de president op Twitter plaatste. ‘Ze zijn terroristen die luie, met haat gevulde studenten gebruiken om te verbranden en vernietigen.’

Woensdag werd in Washington DC geen enkele demonstrant opgepakt, ondanks een sterke aanwezigheid van politie, Nationale Garde en federale gevangenisbewakers op de straten van de hoofdstad.

Man loopt hoofdwond op door duw politie

In de stad Buffalo, in het noorden van de staat New York, is donderdag een oudere man gewond geraakt nadat hij door politie omver werd geduwd. Op video’s is te zien hoe hij op zijn achterhoofd belandt en begint te bloeden. Tientallen agenten zagen het incident, maar schoten niet direct te hulp.

In eerste instantie liet het lokale politiekorps in een verklaring weten dat de man was ‘gestruikeld en gevallen’, maar nadat de beelden snel over sociale media vlogen, werd alsnog een onderzoek ingesteld. Twee agenten zijn inmiddels geschorst. Volgens lokale media ligt hij in stabiele toestand in het ziekenhuis. Zijn identiteit is nog niet bekend.

Opnieuw tientallen arrestaties in New York

Hoewel de betogingen tegen politiegeweld en racisme donderdag opnieuw grotendeels vreedzaam zijn verlopen, zijn in New York weer tientallen demonstranten gearresteerd omdat ze de avondklok hadden overtreden. In stadsdeel The Bronx stond politie klaar om stipt om 20 uur arrestaties te verrichten, melden lokale media.

Op beelden die via sociale media worden verspreid is te zien dat betogers werden geslagen met knuppels. Volgens een journalist van het tijdschrift The New Yorker werden ook waarnemers gearresteerd die aanwezig waren namen een advocatenbond. Ook uit andere stadsdelen kwamen berichten over arrestaties van betogers.

Ook woensdag werden al veel arrestaties verricht. Een rechter in New York besloot donderdag dat zij meer dan 24 uur mogen worden vastgehouden zonder voor de rechter te komen. Normaal gesproken is dat niet toegestaan, maar er is nu spraken van een ‘crisis binnen een crisis’, aldus de rechter.

De New Yorkse rechtsbijstandsmaatschappij uitte felle kritiek op het besluit. De organisatie wijst erop dat arrestanten in de cel niet kunnen doen aan social distancing en dat daarmee ook het risico op verspreiding van het coronavirus stijgt. De New Yorkse politie vertraagt de boel opzettelijk, aldus advocaat Marlen Bodden. ‘Ze doen dit alleen maar omdat mensen tegen politiegeweld protesteren.’

Ook betogingen in andere steden

Ook in andere Amerikaanse steden werd opnieuw geprotesteerd, waaronder in Santa Monica, Nashville, Salt Lake City en Atlanta. In Boston vond een wake plaats uit protest tegen racisme, waarbij burgemeester Marty Walsh voorging in een moment van stilte. Dat moment duurde 8 minuten en 46 seconden, net zo lang als een agent vorige week een knie in de nek van de zwarte George Floyd legde bij zijn aanhouding. Floyd stierf na zijn arrestatie.

In Washington, waar de de avondklok donderdag werd opgeheven, verlopen de protesten rustig, meldt The Washington Post. De groepen mensen die er op de been zijn om te protesteren lijken kleiner van omvang te zijn dan de afgelopen dagen het geval was. Eerder op de dag werd bekend dat de hekken die vanwege de demonstraties rond het Witte Huis zijn geplaatst tot 10 juni blijven staan.

Partner Content