Drie dagen nadat zware onweders en stormweer in China 95 mensenlevens eisten, heeft de burgemeester van Peking, Guo Jinlong, zijn ontslag aangeboden. Ook zijn plaatsvervanger Ji Lin stapt op. Beide mannen behouden wel hun belangrijkste post: Guo (64) blijft chef van de communistische partij in Peking, Ji blijft ook daar zijn plaatsvervanger.

Alleen al in de Chinese hoofdstad waren 37 mensen bij het noodweer omgekomen. De autoriteiten wordt een zwak crisismanagement verweten. Het gemeentebestuur van Peking wordt aangewreven, niet tijdig voor het noodweer te hebben gewaarschuwd en daarna te weifelend het reddingswerk te hebben ingezet.

Woedende reacties

Bovendien lokte een oproep tot donaties voor rampenfondsen door het stadhuis van Peking woedende reacties uit. Op een officiële blog moest de mogelijkheid tot reageren zelfs uitgeschakeld worden. Meer dan 36.000 mensen stuurden het verhaal daarop rond op microblog Twitter, soms vergezeld van de zinsnede "ik heb belastingen betaald".

De verantwoordelijke voor Propaganda, Lu Wei, schoot daarop in actie. Kritische berichten moesten het ontgelden. De pers werd aangeraden om verhalen van heldenmoed bij de hulpdiensten te publiceren. Critici trokken echter de echtheid van de officiële dodenbalans in twijfel en vroegen zich af waarom de waarschuwing voor extreem weer zo laat kwam. Ook werd kritiek geuit op de inadequate afvoerinfrastructuur. (Belga/TE)

Drie dagen nadat zware onweders en stormweer in China 95 mensenlevens eisten, heeft de burgemeester van Peking, Guo Jinlong, zijn ontslag aangeboden. Ook zijn plaatsvervanger Ji Lin stapt op. Beide mannen behouden wel hun belangrijkste post: Guo (64) blijft chef van de communistische partij in Peking, Ji blijft ook daar zijn plaatsvervanger. Alleen al in de Chinese hoofdstad waren 37 mensen bij het noodweer omgekomen. De autoriteiten wordt een zwak crisismanagement verweten. Het gemeentebestuur van Peking wordt aangewreven, niet tijdig voor het noodweer te hebben gewaarschuwd en daarna te weifelend het reddingswerk te hebben ingezet. Woedende reacties Bovendien lokte een oproep tot donaties voor rampenfondsen door het stadhuis van Peking woedende reacties uit. Op een officiële blog moest de mogelijkheid tot reageren zelfs uitgeschakeld worden. Meer dan 36.000 mensen stuurden het verhaal daarop rond op microblog Twitter, soms vergezeld van de zinsnede "ik heb belastingen betaald". De verantwoordelijke voor Propaganda, Lu Wei, schoot daarop in actie. Kritische berichten moesten het ontgelden. De pers werd aangeraden om verhalen van heldenmoed bij de hulpdiensten te publiceren. Critici trokken echter de echtheid van de officiële dodenbalans in twijfel en vroegen zich af waarom de waarschuwing voor extreem weer zo laat kwam. Ook werd kritiek geuit op de inadequate afvoerinfrastructuur. (Belga/TE)