Khan noemde tegenover de Britse openbare omroep BBC de brand een nationale ramp waarop een nationaal antwoord moet komen. Hij sprak ook van een "vermijdbaar ongeluk dat niet had mogen gebeuren".

"Deze tragedie is het gevolg van misrekeningen en nalatigheden van politici - van het gemeentebestuur (van de wijk) en opeenvolgende regeringen."

"De mensen van deze gemeenschap zijn het doodziek platitudes van politici te horen", voegde Khan eraan toe.

Khan is een sociaaldemocraat die sinds mei 2016 de Britse hoofdstad bestuurt.

Bewoners van woontoren krijgen 5.500 pond

Bewoners van de Grenfell-woontoren in Londen wier woning is verwoest, krijgen van de regering een vergoeding van minstens 5.500 pond, zo hebben meerdere Britse media zondag op gezag van Downing Street gemeld.

Volgens SkyNews zal elk getroffen huishouden 500 pond in baar geld krijgen, de rest passeert via het Departement voor Werk en Pensioenen. Wie het geld nodig heeft, kan het al vanaf maandag krijgen en wanneer gewenst. In een verklaring verspreid door de openbare omroep BBC, belooft premier May dat haar regering "absoluut al het mogelijke zal blijven doen om de getroffenen te helpen in de moeilijke dagen, weken, maanden en jaren die eraan komen".

'Gevelbekleding van toren verboden in Groot-Brittannië'

De bij de Grenfell Tower gebruikte gevelbekleding is verboden in Groot-Brittannië. Dat heeft minister van Financiën Philip Hammond zondag volgens meerdere Britse media gezegd. Er zijn speculaties dat die in 2016 geplaatste gevelbekleding een rol in het drama kan hebben gespeeld.

"Ik begrijp dat de bewuste gevelbekleding, deze brandbare gevelbekleding die in Europa en de VS is verbonden, hier (in Groot-Brittannië) ook verboden is", zei de bewindsman tegenover de openbare omroep BBC.

Er wordt onderzocht of de voorschriften inzake brandbeveiliging al of niet met voeten zijn getreden. Volgens de commerciële zender ITV zou ervoor gekozen zijn geen brandwerende gevelbekleding te kiezen die 2 pond per paneel meer kost. De nieuwe minister voor Londen Greg Hands heeft tegenover de commerciële zender Sky gezegd dat het politie-onderzoek naar de brand ook zowel de gevelbekleding zelf als de manier waarop die is aangebracht bekijkt.

Ook volgens Hands zou de gevelbekleding niet volgens de regels zijn geweest, al nuanceert hij door te zeggen dat eerst dient uitgeklaard welke er precies is gebruikt.

Volgens de Londense burgemeester Sadiq Kahn zijn torens die in de jaren zestig en zeventig zijn gebouwd, zoals Grenfell, niet volgens de huidige normen opgetrokken. Een gevolg van de tragedie kan zijn dat de ergste misrekeningen uit die jaren systematisch worden afgebroken, schreef hij in het zondagsblad The Observer.

Volgens de Britse nationale gezondheidsdienst NHS blijven er nog negen mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De afgelopen dagen kwam er ook kritiek op de manier waarop de regering van Theresa May de zaak heeft opgevolgd.

Khan noemde tegenover de Britse openbare omroep BBC de brand een nationale ramp waarop een nationaal antwoord moet komen. Hij sprak ook van een "vermijdbaar ongeluk dat niet had mogen gebeuren". "Deze tragedie is het gevolg van misrekeningen en nalatigheden van politici - van het gemeentebestuur (van de wijk) en opeenvolgende regeringen." "De mensen van deze gemeenschap zijn het doodziek platitudes van politici te horen", voegde Khan eraan toe. Khan is een sociaaldemocraat die sinds mei 2016 de Britse hoofdstad bestuurt. Bewoners van de Grenfell-woontoren in Londen wier woning is verwoest, krijgen van de regering een vergoeding van minstens 5.500 pond, zo hebben meerdere Britse media zondag op gezag van Downing Street gemeld.Volgens SkyNews zal elk getroffen huishouden 500 pond in baar geld krijgen, de rest passeert via het Departement voor Werk en Pensioenen. Wie het geld nodig heeft, kan het al vanaf maandag krijgen en wanneer gewenst. In een verklaring verspreid door de openbare omroep BBC, belooft premier May dat haar regering "absoluut al het mogelijke zal blijven doen om de getroffenen te helpen in de moeilijke dagen, weken, maanden en jaren die eraan komen". De bij de Grenfell Tower gebruikte gevelbekleding is verboden in Groot-Brittannië. Dat heeft minister van Financiën Philip Hammond zondag volgens meerdere Britse media gezegd. Er zijn speculaties dat die in 2016 geplaatste gevelbekleding een rol in het drama kan hebben gespeeld. "Ik begrijp dat de bewuste gevelbekleding, deze brandbare gevelbekleding die in Europa en de VS is verbonden, hier (in Groot-Brittannië) ook verboden is", zei de bewindsman tegenover de openbare omroep BBC. Er wordt onderzocht of de voorschriften inzake brandbeveiliging al of niet met voeten zijn getreden. Volgens de commerciële zender ITV zou ervoor gekozen zijn geen brandwerende gevelbekleding te kiezen die 2 pond per paneel meer kost. De nieuwe minister voor Londen Greg Hands heeft tegenover de commerciële zender Sky gezegd dat het politie-onderzoek naar de brand ook zowel de gevelbekleding zelf als de manier waarop die is aangebracht bekijkt. Ook volgens Hands zou de gevelbekleding niet volgens de regels zijn geweest, al nuanceert hij door te zeggen dat eerst dient uitgeklaard welke er precies is gebruikt. Volgens de Londense burgemeester Sadiq Kahn zijn torens die in de jaren zestig en zeventig zijn gebouwd, zoals Grenfell, niet volgens de huidige normen opgetrokken. Een gevolg van de tragedie kan zijn dat de ergste misrekeningen uit die jaren systematisch worden afgebroken, schreef hij in het zondagsblad The Observer. Volgens de Britse nationale gezondheidsdienst NHS blijven er nog negen mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De afgelopen dagen kwam er ook kritiek op de manier waarop de regering van Theresa May de zaak heeft opgevolgd.