Burgemeester: ‘Bewoners van New York hebben schrik van wat Trump zal brengen’

Bill de Blasio, burgemeester van New York © REUTERS
Rudi Rotthier

De Democratische burgemeester van New York, Bill de Blasio, heeft tijdens een ontmoeting met president-in-wording Donald Trump onder meer zijn bezorgdheid uitgedrukt over Trumps “uitsluitingsgerichte” politiek tegenover moslims en over zijn plannen om miljoenen ‘illegalen’ uit te zetten.

Bill de Blasio gaf na de ontmoeting, die ongeveer een uur duurde , uitleg.

Donald Trump was volgens hem “respectvol en rechtuit” geweest, en toonde “dat hij van zijn stad houdt”.

Maar dat was het enige positieve wat de burgemeester over de nieuwe president te melden had.

De twee hebben gesproken over de deregulering van Wall Street, over het inreisverbod voor moslims, en over Trumps plannen om miljoenen sans-papiers uit het land te zetten.

Die plannen zullen niet werken in de “ultieme migrantenstad”. aldus Bill de Blasio: “New York is succesvol omdat de stad openstond voor iedereen. Hij is gebouwd op generatie na generatie van migranten”.

“Ik heb herhaald dat deze stad en vele steden in het land alles in het werk zullen stellen om onze bewoners te beschermen en te verzekeren dat families niet uit elkaar gehaald worden”.

Hij had het met Trump gehad over “de bezorgdheid van de bewoners van New York, over de schrik die velen voelen”, aldus de burgemeester.

900 moslim-politieagenten

De Blasio zei dat hijzelf “heel bekommerd” was over de moslimban. “900 moslimleden van de politie van New York beschermen elk van ons.”

Hij had ook zijn bezorgdheid geuit over de “kwetsende” aanstelling van Steve Bannon tot hoofd politieke strategie in Trumps Witte Huis. Voor hij in augustus werd aangeworven als Trumps campagneleider was Bannon de drijvende kracht achter de rechtse site Breitbart. Op die site publiceerde hij racistisch, seksische en antisemitische artikels en commentaren.

De Blasio, die Hillary Clinton tijdens de presidentsverkiezingen ondersteunde, heeft sinds haar nederlaag bewoners aangemoedigd om te betogen tegen Trump.

Hij heeft eerder ook gezegd dat hij niet zal meewerken aan Trumps deportatie van sanspapiers. Hij weigerde woensdag in te gaan op een eerdere uitspraak dat hij databanken zal vernietigen waarmee de stad sans-papiers identificeert (via een soort identiteitskaart).

Daar zal hij het later over hebben, signaleerde hij, maar hij zou in elk geval voorkomen dat anderen inzage zouden krijgen in het identificatiesysteem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content