‘Bullebak’ Trump vecht nieuw robbertje uit met Fox News over ‘bimbo’ Megyn Kelly

Megyn Kelly, een ster op Fox News © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Terwijl ze nog op uitzending was tweette Donald Trump dat Fox News-ster Megyn Kelly niet in vorm was, en dat haar programma beter is als ze met vakantie gaat en een vervanger de presentatie overneemt. Fox-baas Roger Ailes noemt de tweets van Trump “onrustbarend” en eist een verontschuldiging.

Trump gaf ook een bewogen persconferentie, waarbij onder meer een Spaanstalige journalist tijdelijk uit de zaal werd gezet.

Het dispuut tussen Megyn Kelly en Donald Trump begon op 6 augustus tijdens het debat van Republikeinse presidentskandidaten, dat door Fox News werd georganiseerd. Kelly stelde Trump een indringende vraag over zijn vrouwonvriendelijkheid, en over het feit dat hij vrouwen op hun uiterlijk aanpakt, een vrouw in het verleden bijvoorbeeld “een vet varken” noemde.

Over het algemeen kreeg Kelly schouderklopjes over haar aanpak, maar Trump vond dat ze hem harder had aangepakt dan de andere kandidaten, en liet in de nacht na het debat een heleboel tweets op Kelly los, onder meer een retweet waarin ze als “bimbo” werd betiteld. Op CNN leek hij te suggereren (hij ontkende het later) dat de kritische vragen te maken hadden met het feit dat Kelly ongesteld was tijdens het debat. “Ze bloedde uit haar ogen. Er kwam bloed uit haar … waar het ook is”.

Trump eiste verontschuldigingen voor de vragen, Kelly weigerde zich te verontschuldigen “voor goede journalistiek”.

'Bullebak' Trump vecht nieuw robbertje uit met Fox News over 'bimbo' Megyn Kelly
© REUTERS

Na het debat bleef Trump maar elders opduiken, en bij de concurrentie voor hoge kijkcijfers zorgen, terwijl kijkers van Fox News massaal de kant van Trump kozen. Fox-baas Roger Ailes besloot tot wat New York Magazine “een knieval” noemde. Na een telefoongesprek werd een “bestand” afgesproken. Trump verscheen opnieuw in uitzendingen van Fox News, zij het niet bij Megyn Kelly.

Ongeplande/geplande vakantie

Kelly kondigde kort na het bestand, en in het midden van een werkweek, aan dat ze voor 11 dagen met haar familie op vakantie ging – een geplande vakantie volgens haar, “ongepland” volgens Trump.

Maandag verscheen ze terug op antenne, en interviewde ze in “The Kelly File” onder meer iemand die zich kritisch uitliet over de migratiestandpunten van Trump.

Nog voor het uitzenduur achter de rug was, begon Trump te tweeten. “Heeft geen benul inzake migratie”. “Misschien kan ze nog eens 11 dagen ongeplande vakantie nemen”.

Opnieuw retweette hij de term “bimbo”. “Ik retweet niet zomaar”, preciseerde hij een halve dag later tijdens een persbijeenkomst, die ook weer dramatisch verliep (zie verder).

Een aantal collega’s van Kelly koos haar kant. En Roger Ailes, de CEO van Fox News en een oude vriend van Trump, verspreidde een ondersteunende mededeling voor de journalist.

“Donald Trumps verrassende en niet uitgelokte aanval op Megyn Kelly tijdens haar show”, aldus Ailes, “is onaanvaardbaar en onrustbarend. Megyn Kelly vertegenwoordigt het beste van de Amerikaanse journalistiek en iedereen bij Fox News verwerpt de grove en onverantwoordelijke poging om het tegenovergestelde te suggereren … Donald Trump verontschuldigt zich niet vaak, maar in dit geval zou hij het beter wel doen. We zijn nooit afgeschrikt door politici of wie dan ook die ons aanvallen omdat we ons werk doen, lieten ons niet beïnvloeden door bullebakkengedrag, en we gaan er zeker nu niet mee beginnen”.

Trump repliceerde terstond: “Ik ben het volledig oneens met het communiqué van Fox. Ik denk niet dat Megyn Kelly een journalist van kwaliteit is. Haar vragen voor mij waren, hoewel ik volgens alle peilingen het debat won, heel onfair. Hopelijk zal ik in de toekomst verkeerd blijken en zal ze haar niveau optillen tot het peil van professionalisme dat een zender als Fox verdient.”

Worstelwedstrijd

Het conflict tussen Trump en Fox News is voor de buitenstaander redelijk onbegrijpelijk. De Republikeinen die in voorverkiezingen hun stem uitbrengen, kijken in meerderheid naar Fox News. Een klassieke kandidaat probeert Fox te paaien. Maar in dit geval lijkt Trump de krachtmeting te winnen. Bij het brede publiek bestaat er enige afkeer over hoe Trump vrouwen in het algemeen en Kelly in het bijzonder aanpakt, maar bij het Fox-publiek lijkt de grotere afkeuring Kelly te treffen.

Roger Ailes, CEO van Fox News
Roger Ailes, CEO van Fox News© REUTERS

Ryan Lizza, politiek journalist voor The NewYorker, probeerde op CNN de analogie uit met professioneel worstelen. Trump, argumenteerde Lizza, organiseert zijn campagne zoals WWF worstelwedstrijden orkestreert: er moet een conflict zijn en er moet een verhaallijn zijn, dan houd je de aandacht van het publiek en van journalisten gaande. In WWF zou een conflict zoals dat tussen Trump en Kelly uitmonden in een rechtstreekse confrontatie tussen de twee, waarbij in dit geval Trump superkritisch geïnterviewd wordt door Kelly – een kijfcijferkanon waar de twee betrokkenen beter van worden.

Dat is één interpretatie. De andere versie is dat Fox-baas Ailes echt kwaad was omdat het bestand dat volgens hem bestond zonder reden door Trump werd geschonden. Ailes, die zelf als een bullebak bekendstaat, pikt het niet dat iemand anders zijn tactieken toepast. Hij zou zich ook slecht, ondankbaar, behandeld voelen door Trump. Ailes schaarde zich, na een privé-ontmoeting, globaal achter het migratie/Mexicanenstandpunt van Trump, en ging daarmee in tegen de overkoepelende baas van Fox, Rupert Murdoch, die er in tweets afstand van nam. In de beginfase van zijn presidentskandidatuur kreeg Trump actieve ondersteuning voor zijn migratie-ideeën van Fox-sterren Bill O’Reilly en … Megyn Kelly.

Dinsdagavond zond concurrent CNN een toespraak van Trump in Iowa volledig uit, terwijl Fox snel afhaakte en de normale programmatie hervatte.

Univision-journalist

Dinsdagavond gaf Trump voorafgaand aan een toespraak in Iowa een persconferentie. Bij het begin wilde Jorge Ramos, journalist bij de Spaanstalige tv-zender Univision, een vraag stellen of een betoog houden over de 11 miljoen illegalen die Trump uit de VS wil zetten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Trump, die het woord al aan een andere journalist had gegeven, wilde niet op Ramos antwoorden, en Ramos wilde niet genegeerd worden. Er was kortstondig een patsituatie waarna een veiligheidsagent Ramos uit de zaal zette. Trump werd door andere journalisten over de uitzetting aangepakt, na enkele minuten keerde Ramos terug en hij kon vrij uitvoerig zijn vragen stellen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Peilingen

Intussen blijft Trump in de peilingen alle Republikeinse concurrenten overschaduwen. Trump staat bij Republikeinse kiezers op 30 procent in de staat South Carolina, dubbel zoveel als de tweede, Ben Carson. De lokale senator Lindsey Graham blijft er steken op 4 procent. Trump staat op 35 procent in New Hampshire, 24 procent meer dan de tweede John Kasich. Trump scoort beter in alle categorieën behalve bij Spaanstaligen, waar hij volgens de recentste nationale peiling op een spectaculaire min 51 staat (51 procent méér Spaanstalige Republikeinen zijn tegen hem dan voor).

Jeb Bush komt als vijfde in New Hampshire en als derde in South Carolina.

Partner Content