De conservatieve Bulgaarse ex-premier Boiko Borissov, wiens GERB-partij de verkiezingen heeft gewonnen zonder een meerderheid te behalen, heeft gevraagd de uitslag te annuleren en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Borissov beklaagde zich over een "brutale wetsovertreding" op de dag voor de stembusgang. Op die bewuste dag zijn in een drukkerij nabij de hoofdstad Sofia meer dan 350.000 illegale stembrieven in beslag genomen.

Volgens de vroegere premier kunnen er binnen de zes weken nieuwe verkiezingen zijn. Hij zei in een eerste verklaring na de verkiezingen dat zijn partij klacht zal indienen bij het Grondwettelijk Hof.

Valse stembiljetten

De oppositie heeft de GERB aangewreven met de valse stembiljetten de stembusgang ten gunste van de regeringspartij te hebben willen ombuigen. De eigenaar van de drukkerij zou bij de partij aanleunen. Het voorval zorgde voor grote politieke ophef op de dag voor de verkiezingen waarop volgens de wet campagnevoeren verboden is.

De GERB won wel de verkiezingen. Maar met 97 op in totaal 240 zetels haalde ze geen absolute meerderheid. De socialisten landden met 84 zetels op de tweede plaats.

Borissov bevestigde dat hij opnieuw een minderheidsregering op de been wil brengen. Zijn eerste regering werd door massademonstraties tegen armoede en corruptie tot aftreden gedwongen. (Belga/AVE)

De conservatieve Bulgaarse ex-premier Boiko Borissov, wiens GERB-partij de verkiezingen heeft gewonnen zonder een meerderheid te behalen, heeft gevraagd de uitslag te annuleren en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Borissov beklaagde zich over een "brutale wetsovertreding" op de dag voor de stembusgang. Op die bewuste dag zijn in een drukkerij nabij de hoofdstad Sofia meer dan 350.000 illegale stembrieven in beslag genomen. Volgens de vroegere premier kunnen er binnen de zes weken nieuwe verkiezingen zijn. Hij zei in een eerste verklaring na de verkiezingen dat zijn partij klacht zal indienen bij het Grondwettelijk Hof. Valse stembiljettenDe oppositie heeft de GERB aangewreven met de valse stembiljetten de stembusgang ten gunste van de regeringspartij te hebben willen ombuigen. De eigenaar van de drukkerij zou bij de partij aanleunen. Het voorval zorgde voor grote politieke ophef op de dag voor de verkiezingen waarop volgens de wet campagnevoeren verboden is. De GERB won wel de verkiezingen. Maar met 97 op in totaal 240 zetels haalde ze geen absolute meerderheid. De socialisten landden met 84 zetels op de tweede plaats. Borissov bevestigde dat hij opnieuw een minderheidsregering op de been wil brengen. Zijn eerste regering werd door massademonstraties tegen armoede en corruptie tot aftreden gedwongen. (Belga/AVE)