De Bulgaarse president Rumen Radev heeft buurland Turkije ervan beschuldigd zich te moeien met de Bulgaarse parlementsverkiezingen die op 26 maart plaatsvinden. 'De inmenging van Turkije is een feit en absoluut ontoelaatbaar', zei hij vrijdagavond in een televisie-interview.

Zo'n 10 procent van de bevolking van Bulgarije zijn Turken, een overblijfsel van het Ottomaanse Rijk. Tijdens de communistische periode emigreerden zo'n 300.000 van hen naar Turkije, soms onder dwang.

De Turkse minister van sociale zaken, Mehmet Müezzinoglu, heeft volgens het Bulgaarse persagentschap zijn landgenoten met de dubbele nationaliteit nu opgeroepen om massaal deel te nemen aan de Bulgaarse parlementsverkiezingen. Müezzinoglu sprak zich daarbij uit voor de nieuwe Bulgaarse Turkenpartij DOST. Het gaat om een splintergroep van de in 1989 opgerichte DPS.

De Bulgaarse veiligheidsdiensten hebben ook drie Turkse imams de toegang tot het land ontzegd.

Radev hoopt wel dat Bulgarije goede relaties kan blijven onderhouden met Turkije. Beide landen delen een grens van meer dan 200 kilometer, die ook de buitengrens van de Europese Unie is.

De Bulgaarse president Rumen Radev heeft buurland Turkije ervan beschuldigd zich te moeien met de Bulgaarse parlementsverkiezingen die op 26 maart plaatsvinden. 'De inmenging van Turkije is een feit en absoluut ontoelaatbaar', zei hij vrijdagavond in een televisie-interview.Zo'n 10 procent van de bevolking van Bulgarije zijn Turken, een overblijfsel van het Ottomaanse Rijk. Tijdens de communistische periode emigreerden zo'n 300.000 van hen naar Turkije, soms onder dwang. De Turkse minister van sociale zaken, Mehmet Müezzinoglu, heeft volgens het Bulgaarse persagentschap zijn landgenoten met de dubbele nationaliteit nu opgeroepen om massaal deel te nemen aan de Bulgaarse parlementsverkiezingen. Müezzinoglu sprak zich daarbij uit voor de nieuwe Bulgaarse Turkenpartij DOST. Het gaat om een splintergroep van de in 1989 opgerichte DPS. De Bulgaarse veiligheidsdiensten hebben ook drie Turkse imams de toegang tot het land ontzegd.Radev hoopt wel dat Bulgarije goede relaties kan blijven onderhouden met Turkije. Beide landen delen een grens van meer dan 200 kilometer, die ook de buitengrens van de Europese Unie is.