'Georgiewa is de kandidaat van de Europese landen. We zullen allemaal haar kandidatuur steunen', verklaarde de Franse minister na een telefonische vergadering met zijn Europese collega's, die het resultaat van de stemming onderschreven.

Eerder op de dag had de Nederlandse oud-minister van Financiën en ex-Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zich teruggetrokken. Hij feliciteerde Georgiewa op Twitter. Na de terugtrekking van Dijsselbloem was al duidelijk dat Georgiewa de kandidatuur zou binnenhalen, maar de stemming werd voor de bekendmaking eerst nog geanalyseerd door de Europese ministers van Financiën. Le Maire leidde de onderhandelingen.

De positie bij het IMF kwam vrij nadat topvrouw Christine Lagarde onlangs werd verkozen tot voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Lagarde begint in november aan die nieuwe baan. Haar taken bij het IMF worden momenteel waargenomen door de Amerikaan David Lipton.

Tot 6 september kunnen kandidaturen ingediend worden. De aanstelling moet nog door het IMF zelf worden behandeld. Het IMF wil tegen 4 oktober de knoop doorhakken. Er bestaat een soort herenakkoord dat Europese landen het hoofd van het IMF mogen aanwijzen, terwijl de Amerikanen de baas van de Wereldbank mogen benoemen.

Georgiewa is boven officiële maximumleeftijd

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker feliciteerde Georgiewa al op Twitter. 'U heeft alle kwaliteiten om een doeltreffende bijdrage te leveren aan de missie van het IMF', klonk het. De 65-jarige Georgiewa is de huidige nummer twee van de Wereldbank. Ze houdt het toezicht op alle operationele departementen. Voordien was ze de eurocommissaris voor begroting.

Eerder dit jaar was Georgiewa ook in de running voor de post van nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, maar die topjob ging uiteindelijk naar de Duitse Ursula von der Leyen. Er is nog een obstakel om effectief verkozen te worden als IMF-directeur. Later deze maand wordt Georgiewa 66, terwijl de maximumleeftijd voor de nieuwe managing director 65 jaar is.

Het IMF werd in 1944 samen met de Wereldbank opgericht. Het doel was na de Tweede Wereldoorlog een nieuw economisch systeem in de wereld op te bouwen, dat op stabiele wisselkoersen was gebaseerd. De organisatie met hoofdkantoor in Washington is vooral bekend doordat het bij financiële crises ingrijpt. Het fonds helpt landen met problemen met kredieten. Daaraan zijn strenge voorwaarden verbonden, zoals sanering van de overheidsfinanciën. Bij de aanpak van de Griekse schuldencrisis speelde het IMF ook een belangrijke rol.

'Georgiewa is de kandidaat van de Europese landen. We zullen allemaal haar kandidatuur steunen', verklaarde de Franse minister na een telefonische vergadering met zijn Europese collega's, die het resultaat van de stemming onderschreven. Eerder op de dag had de Nederlandse oud-minister van Financiën en ex-Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zich teruggetrokken. Hij feliciteerde Georgiewa op Twitter. Na de terugtrekking van Dijsselbloem was al duidelijk dat Georgiewa de kandidatuur zou binnenhalen, maar de stemming werd voor de bekendmaking eerst nog geanalyseerd door de Europese ministers van Financiën. Le Maire leidde de onderhandelingen. De positie bij het IMF kwam vrij nadat topvrouw Christine Lagarde onlangs werd verkozen tot voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Lagarde begint in november aan die nieuwe baan. Haar taken bij het IMF worden momenteel waargenomen door de Amerikaan David Lipton. Tot 6 september kunnen kandidaturen ingediend worden. De aanstelling moet nog door het IMF zelf worden behandeld. Het IMF wil tegen 4 oktober de knoop doorhakken. Er bestaat een soort herenakkoord dat Europese landen het hoofd van het IMF mogen aanwijzen, terwijl de Amerikanen de baas van de Wereldbank mogen benoemen.Georgiewa is boven officiële maximumleeftijdDe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker feliciteerde Georgiewa al op Twitter. 'U heeft alle kwaliteiten om een doeltreffende bijdrage te leveren aan de missie van het IMF', klonk het. De 65-jarige Georgiewa is de huidige nummer twee van de Wereldbank. Ze houdt het toezicht op alle operationele departementen. Voordien was ze de eurocommissaris voor begroting. Eerder dit jaar was Georgiewa ook in de running voor de post van nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, maar die topjob ging uiteindelijk naar de Duitse Ursula von der Leyen. Er is nog een obstakel om effectief verkozen te worden als IMF-directeur. Later deze maand wordt Georgiewa 66, terwijl de maximumleeftijd voor de nieuwe managing director 65 jaar is.Het IMF werd in 1944 samen met de Wereldbank opgericht. Het doel was na de Tweede Wereldoorlog een nieuw economisch systeem in de wereld op te bouwen, dat op stabiele wisselkoersen was gebaseerd. De organisatie met hoofdkantoor in Washington is vooral bekend doordat het bij financiële crises ingrijpt. Het fonds helpt landen met problemen met kredieten. Daaraan zijn strenge voorwaarden verbonden, zoals sanering van de overheidsfinanciën. Bij de aanpak van de Griekse schuldencrisis speelde het IMF ook een belangrijke rol.