Buitenlandse Zaken kreeg al tientallen meldingen van Belgen in Afghanistan

Buitenlandse Zaken kreeg al tientallen meldingen van Belgen ter plaatse © belga

Een honderdtal mensen heeft zich tot nog toe gemeld bij de Belgische ambassade in Pakistan met de vraag om vanuit Afghanistan naar België te reizen. De FOD roept alle Belgen ter plaatse op om zo snel mogelijk contact op te nemen.

Tot nog toe heeft een honderdtal mensen – een vijftigtal families – zich gemeld bij de Belgische ambassade in Pakistan met de vraag om terug te kunnen keren naar België, verduidelijkte minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) maandagmiddag op Radio 1. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met de Belgische of dubbele nationaliteit en hun Afghaanse gezinsleden.

‘We hebben een verantwoordelijkheid ten opzichte van de Belgen die daar zijn en hun families’, zei ze. Daarnaast zullen mensen die voor de Belgische Defensie hebben gewerkt in Afghanistan, zoals tolken en fixers, geëvacueerd kunnen worden. Dat geldt ook voor Afghanen die zich voor andere Europese lidstaten hebben ingezet.

‘We bekijken de situatie geval per geval. De situatie ter plaatse is zeer chaotisch, duizenden mensen zitten vast op de luchthaven van Kaboel’, luidt het. ‘We proberen zo pragmatisch mogelijk na te denken, met alle middelen die er zijn en in samenwerking met onze internationale partners’, klinkt het bij de FOD Buitenlandse Zaken.

Belgen ter plaatse worden dringend gevraagd om contact op te nemen. België adviseert al een tijd aan landgenoten om Afghanistan – waar de taliban de macht grijpen – te verlaten.

Chaos op luchthaven Kaboel

Duizenden Afghanen zijn maandag afgezakt naar de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Ze proberen hun land te ontvluchten. Door de chaos op de luchthaven zijn al zeker vijf mensen om het leven gekomen.

Wanneer de Belgische vliegtuigen in Kaboel zullen kunnen landen, is nog onduidelijk. De regering wil de toestellen graag ‘zo vlug mogelijk’ laten vertrekken naar de regio, zei de MR-vicepremier. ‘Wanneer we dan de toelating krijgen om te landen in Kaboel zullen we al dichterbij zijn dan wanneer we zouden vertrekken vanuit België.’ Momenteel is vliegverkeer vanop Kaboel erg moeilijk te organiseren door de grote hordes wanhopige mensen die zich verzameld hebben op de start- en landingsbanen van de internationale luchthaven in de Afghaanse hoofdstad. ‘De situatie in de luchthaven moet eerst gestabiliseerd worden, zodat alles in alle veiligheid kan gebeuren, voor iedereen’, zei Wilmès daarover.

Dinsdag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken samen over de situatie in Afghanistan. De bedoeling is om de violen te stemmen en met één Europese stem te spreken, aldus Wilmès. De Belgische minister wil ook bespreken hoe de mensen ter plaatse toch nog geholpen kunnen worden, zei ze nog. (Belga)

Partner Content