Brusselse advocaat van Jean-Pierre Bemba naar Den Haag overgebracht

Aimé Kilolo Musamba, advocaat van Jean-Pierre Bemba © REUTERS

Aimé Kilolo Musamba, de advocaat van de Congolese ex-oppositieleider Jean-Pierre Bemba, is overgebracht naar Den Haag. Hij was vorig weekend gearresteerd op verdenking van het beïnvloeden van getuigen op Bemba’s proces voor oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.

Kilolo Musamba is maandag overgebracht naar de gevangenis van het Internationaal Strafhof (ICC) in Scheveningen, nabij Den Haag. Dat kondigde de vertegenwoordiger van het ICC in Kinshasa, Paul Madidi, aan. Jean-Pierre Bemba was de leider van de Congolese oppositiepartij Mouvement de Libération du Congo (MLC).

Viervoudige arrestatie

Advocaat Aimé Kilolo Musamba is vorig weekend net als drie andere naasten van Bemba opgepakt op verdenking van het beïnvloeden van getuigen. De drie anderen zijn Jean-Jacques Mangenda Kabongo (een ander lid van de verdediging van Bemba), Narcisse Arido (een getuige van de verdediging) en MLC-afgevaardigde Fidèle Babala Wandu. Kilolo Musamba werd in België opgepakt, Mangenda Kabongo in Nederland, Narcisse Arido in Frankrijk en Babala Wandu in Kinshasa.

Misdaden tegen de mensheid

De aanklacht houdt verband met het proces van Bemba, die terechtstaat voor misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden die zijn militie in 2002 en 2003 zou gepleegd hebben in Centraal Afrika.

Kilolo Musamba verscheen woensdagnamiddag voor de rechter van de preliminaire kamer van het Internationaal Strafhof, Cuno Tarfusser, net als Babala Wandu en Bemba zelf. Mangenda Kabongo en Narcisse Arido moeten nog naar Den Haag overgebracht worden. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content