Zowel de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker als de premier Charles Michel hebben in hun afzonderlijk onderhoud met de president van Oekraïne aangedrongen op de snelle en volledige uitvoering van de vredesakkoorden van Minsk tussen Oekraïne en Rusland.

Normaal moeten die tegen het einde van het jaar volledig toegepast worden. De EU besliste enkele maanden geleden dat de economische sancties tegen Rusland behouden blijven zolang dat niet het geval is. Ook de veiligheidstoestand in Oekraïne en de versoepeling van de visaprocedures kwamen ook ter sprake. Charles Michel kondigde aan dat hij een uitnodiging om in de nabije toekomst Kiev te bezoeken heeft aanvaard.

Michel bevestigde ook de steun aan het pleidooi van Oekraïne voor de oprichting van een internationale rechtbank door de Verenigde Naties naar de crash van de MH17 van Malaysian Airlines. Jean-Claude Juncker beloofde de president dat hij alles in het werk zou stellen opdat de Europese Commissie een positieve beslissing zou nemen inzake de versoepeling van de visumprocedures. Volgens Petro Porochenko voldoet Oekraïne aan alle voorwaarden die de EU had opgelegd. De commissievoorzitter zei ook te hopen dat het vrijhandelsakkoord met Oekraïne begin 2016 van kracht wordt. (Belga/NSK)

Zowel de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker als de premier Charles Michel hebben in hun afzonderlijk onderhoud met de president van Oekraïne aangedrongen op de snelle en volledige uitvoering van de vredesakkoorden van Minsk tussen Oekraïne en Rusland.Normaal moeten die tegen het einde van het jaar volledig toegepast worden. De EU besliste enkele maanden geleden dat de economische sancties tegen Rusland behouden blijven zolang dat niet het geval is. Ook de veiligheidstoestand in Oekraïne en de versoepeling van de visaprocedures kwamen ook ter sprake. Charles Michel kondigde aan dat hij een uitnodiging om in de nabije toekomst Kiev te bezoeken heeft aanvaard.Michel bevestigde ook de steun aan het pleidooi van Oekraïne voor de oprichting van een internationale rechtbank door de Verenigde Naties naar de crash van de MH17 van Malaysian Airlines. Jean-Claude Juncker beloofde de president dat hij alles in het werk zou stellen opdat de Europese Commissie een positieve beslissing zou nemen inzake de versoepeling van de visumprocedures. Volgens Petro Porochenko voldoet Oekraïne aan alle voorwaarden die de EU had opgelegd. De commissievoorzitter zei ook te hopen dat het vrijhandelsakkoord met Oekraïne begin 2016 van kracht wordt. (Belga/NSK)