Brown Jackson stapje dichter bij aanstelling als lid van Amerikaans Hooggerechtshof

© afp

Ketanji Brown Jackson, de eerste zwarte vrouw die is voorgedragen als lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is een stapje dichter bij aanstelling. Maandag stemde de 22-koppige Juridische Senaatscommissie om haar nominatie voor te leggen aan de volledige Senaat.

De elf Democraten in de commissie stemden voor, de elf Republikeinen tegen. Volgens Senaatsregels mag de nominatie daarmee door naar de volledige Senaat. De leider van de Senaat, de Democraat Chuck Schumer, heeft gezegd voor het einde van de week een stemming van alle 100 senatoren te willen houden over de aanstelling. Mocht die stemming ook gelijk eindigen, dan brengt Kamala Harris als vicepresident de beslissende stem uit.

Naar verwachting stemmen alle vijftig Democraten en in ieder geval drie Republikeinen wel voor de benoeming van Brown Jackson. Als de nominatie van de 51-jarige Jackson wordt bevestigd, vervangt ze de liberale rechter Stephen Breyer. De samenstelling van het Hooggerechtshof blijft daarmee hetzelfde als nu: zes conservatieve rechters tegenover drie progressieve. Jackson werkt op dit moment in een hof van beroep, een instantie net onder het Hooggerechtshof. Eerder was ze advocaat voor mensen die geen jurist kunnen betalen.

Partner Content