Broer van slachtoffer opgepakt voor viervoudige Alpenmoord

© AFP
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

De Britse politie heeft een verdachte opgepakt in het onderzoek naar de viervoudige Alpenmoord nabij Annecy. De verdachte is de broer van de vader van de familie die het slachtoffer werd van een mysterieuze schietpartij. De Alpenmoorden lijken dan toch een erfeniskwestie te zijn in plaats van een spionagezaak.

In het Britse Surrey is een 54-jarige man gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de mysterieuze Alpenmoorden. Het gaat om de broer van het slachtoffer die samen met drie anderen werd doodgeschoten.

Op 5 september 2012 werden de Britse Irakees Saad al-Hilli, zijn echtgenote en zijn schoonmoeder nabij Annecy doodgeschoten in hun BMW, terwijl een voorbijkomende fietser hetzelfde lot onderging. De twee kinderen van het gezin raakten zwaargewond bij de mysterieuze schietpartij.

De jongste dochter Zeena (4) werd acht uur na de dodelijke schietpartij teruggevonden onder het lichaam van haar overleden moeder. Haar 7-jarige zus Zainab bleef lange tijd in kritieke toestand. Het meisje werd zwaar in elkaar geslagen en neergeschoten.

In en rond de auto vonden onderzoekers 25 kogelhulzen. Saad al-Hilli, zijn vrouw Ikbal en schoonmoeder Suhaila hadden elk twee kogels in het voorhoofd gekregen. Sylvain Mollier, de fietser die op de verkeerde plaats op het verkeerde moment was, kreeg er vijf door zijn lichaam.

Spionageverhalen

De familie was op vakantie in Annecy. Speurders hadden lange tijd geen enkel idee van wie de meervoudige moorden gepleegd zou kunnen hebben of wat het motief achter de gruweldaad zou kunnen zijn. In de marge van het onderzoek doken spionageverhalen en de betrokkenheid van de Britse geheime dienst MI6 op.

Saad werkte voor een bedrijf dat satellieten produceert. Hij zou betrokken geweest zijn bij de bouw van enkele spionagesatellieten en zou dus op die manier in het bezit geweest zijn van geheime informatie. Deze informatie zou wel eens waardevol genoeg kunnen zijn om naar de grote middelen te grijpen en hem te laten liquideren, zo luidde de stelling op een ogenblik dat de speurders nog volledig in het duister tastten over daders en beweegredenen van de moorden.

Erfeniskwestie

‘We hebben meer dan genoeg redenen om hem op te pakken,’ zei procureur des konings Eric Mailleud aan AFP over de arrestatie van de verdachte. ‘We gaan hem ondervragen over zijn tijdsgebruik, zijn relatie met zijn broer en de erfeniskwestie.’

Onmiddellijk na de moorden dook een mogelijke erfeniskwestie in het onderzoek op als een potentieel motief. De man die nu is opgepakt, werd toen al ondervraagd. Hij hield zijn onschuld staande en de speurders verlieten het spoor.

Meer dan 100 Britse en Franse speurders werken aan het onderzoek naar de Alpenmoorden. (EE)

Partner Content