'Het is heel duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk nooit akkoord zal gaan met een permanent hoofdkwartier voor de EU, nu niet en in de toekomst niet', zei Hague maandag op een bijeenkomst met zijn Europese collega's in Brussel.

Aan het Brusselse Schumanplein circuleert al jaren de optie om een permanent militair hoofdkwartier uit de grond te stampen. Ook al is de Europese Unie allerminst een militaire grootmacht, ze beschikt wel over een gezamenlijk veiligheids- en defensiebeleid.

'Permanent hoofdkwartier is rode lijn voor Londen'

In een nieuw rapport van hoge vertegenwoordiger voor het EU-buitenlandbeleid Cathy Ashton duikt het idee opnieuw op, in een keuze tussen een permanent Brussels hoofdkwartier enerzijds en een opwaardering van de bestaande structuren anderzijds. De keuze voor een hoofdkwartier vereist wel een unanieme beslissing van de 27 lidstaten.

De hoop op zo'n unanimiteit schiet Hague nu finaal aan flarden. Een permanent hoofdkwartier is voor Londen een 'rode lijn' waar het absoluut niet overgaat. Als reden haalt de Britse buitenlandminister aan dat zo'n hoofdkwartier 'dubbel werk zou doen met de structuren van de NAVO'. 'Dat zou een zeer dure oplossing zijn', besloot hij. (Belga/SD)

'Het is heel duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk nooit akkoord zal gaan met een permanent hoofdkwartier voor de EU, nu niet en in de toekomst niet', zei Hague maandag op een bijeenkomst met zijn Europese collega's in Brussel. Aan het Brusselse Schumanplein circuleert al jaren de optie om een permanent militair hoofdkwartier uit de grond te stampen. Ook al is de Europese Unie allerminst een militaire grootmacht, ze beschikt wel over een gezamenlijk veiligheids- en defensiebeleid. 'Permanent hoofdkwartier is rode lijn voor Londen' In een nieuw rapport van hoge vertegenwoordiger voor het EU-buitenlandbeleid Cathy Ashton duikt het idee opnieuw op, in een keuze tussen een permanent Brussels hoofdkwartier enerzijds en een opwaardering van de bestaande structuren anderzijds. De keuze voor een hoofdkwartier vereist wel een unanieme beslissing van de 27 lidstaten. De hoop op zo'n unanimiteit schiet Hague nu finaal aan flarden. Een permanent hoofdkwartier is voor Londen een 'rode lijn' waar het absoluut niet overgaat. Als reden haalt de Britse buitenlandminister aan dat zo'n hoofdkwartier 'dubbel werk zou doen met de structuren van de NAVO'. 'Dat zou een zeer dure oplossing zijn', besloot hij. (Belga/SD)