Britten maken historische keuze: ‘remain’ or ‘leave’ (video)

David Cameron © REUTERS

In het Verenigd Koninkrijk zijn om 7 uur (8 uur Belgische tijd) de stembureaus geopend voor het historisch referendum over het Brits lidmaatschap van de Europese Unie.

Alle geregistreerde Britten, circa 46,5 miljoen volgens de Britse omroep BBC, kunnen hun stem uitbrengen tot 22 uur lokale tijd (23 uur Belgische tijd). Zij krijgen de vraag ‘Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie of de Europese Unie verlaten’ en kunnen antwoorden met ‘Remain’ (blijf) of ‘leave’ (vertrek).

Livestream

Resultaten

Prognoses zijn niet meteen na het sluiten van de stemlokalen te verwachten. De eerste resultaten worden vrijdagmorgen vroeg verwacht, een eindresultaat pas in de loop van de ochtend.

De peilingen geven aan dat de uitkomst helemaal onzeker is. Het gemiddelde van acht enquêtes geeft een zeer krappe voorsprong (45 tegen 44 procent) voor het blijven in de Europese Unie. Zowat tien procent van de kiezers was nog onbeslist.

In het geval van een ‘brexit’ is een ontslag van de Britse Conservatieve premier David Cameron niet uitgesloten. De EU zou ook in de zwaarste crisis in haar bestaan duiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content