Britten breken met traditie: Geen minister bij bevalling Kate

© Reuters

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zal niet aanwezig zijn bij de bevalling van Kate, de hertogin van Cambridge. Ze breekt daarmee met een eeuwenlange traditie.

De aanwezigheid van een minister was lange tijd vereist bij de geboorte van een koninklijke baby, uit vrees dat op een dag een bedrieger op de troon zou zitten.

Niet meer nodig

Volgens minister May, die over haar plannen voor de bevalling van de echtgenote van prins William ondervraagd werd in een commissie van het Britse parlement, is de aanwezigheid van een minister bij de bevalling niet meer verplicht. De gewoonte is al eeuwen oud, aldus nog May. “De minister van Binnenlandse Zaken moest erbij zijn om er zeker van te zijn dat het wel degelijk ging om een koninklijke geboorte en dat een baby niet heimelijk werd voorgesteld” als de toekomstige vorst. De traditie is volgens de minister niet langer gerechtvaardigd.

Baby kan elk moment komen

De huidige koningin, Elizabeth II, kwam op 21 april 1926 ter wereld in aanwezigheid van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, William Joynson-Hicks. Kate en haar echtgenoot William, de tweede in de Britse troonsopvolging, zijn in april 2011 getrouwd. De geboorte van hun eerste baby wordt elk moment verwacht. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content