Britse wet gezinshereniging traumatisch voor kinderen: ‘Wil papa niet bij ons wonen?’

Gezinshereniging © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De verstrenging van de wet op gezinshereniging, waar N-VA op aandringt in België, had in Groot-Brittannië een grote impact op het psychologisch welbevinden van kinderen. Ze hebben gezorgd voor duizenden’Skype-families’, stelt het Brits Kindercommissariaat.

De federale regering wil de regels rond gezinshereniging voor vluchtelingen verstrengen. De Europese regels laten daar marge voor en die willen de meerderheidspartijen benutten.

Aan gezinshereniging zijn normaal strenge voorwaarden verbonden, zoals de nood aan ‘voldoende huisvesting’, ’toereikende bestaansmiddelen’ en een ziekteverzekering. Vluchtelingen mogen echter in het eerste jaar na hun erkenning een aanvraag tot gezinshereniging doen zonder dat ze aan die voorwaarden voldoen. De regering wil die termijn nu inkorten.

Meisje achter computer
Meisje achter computer© Reuters

Onder meer in Groot-Brittannië gelden al strenge regels voor gezinshereniging. Ongeveer 15.000 Britse kinderen zijn daardoor gescheiden van hun ouders, schrijft The Independent op basis van cijfers van het Britse Kindercommissariaat. Sinds 2012 kunnen enkel nieuwkomers die minstens 18.600 pond (25.402 euro) per jaar verdienen hun partner laten overkomen uit een land buiten Europa. Volgens onderzoekers heeft Groot-Brittannië zo de minst ‘familie-vriendelijke’ migratiepolitiek van 38 onderzochte westerse landen.

Deze moeilijke omstandigheden om families te verenigen, hebben een grote impact op het psychologisch welbevinden van een kind. Ze hebben namelijk gezorgd voor duizenden ‘Skype-families’, constateert het commissariaat. Ouders en kinderen hebben namelijk enkel contact via online-mogelijkheden.

‘Wil papa niet bij ons wonen?’

We zagen veel stress en woede bij kinderen van opgebroken families

Anne Longfield

In het rapport Skype Families doen enkele ouders hun pakkende verhaal. ‘Aanvankelijk was mijn zes-jarige zoon kwaad op ons. Hij begreep niet waarom we niet als een gezin samenwonen. “Wil papa niet bij ons wonen?”, vroeg hij me meermaals’, getuigt een moeder. Het gezin is intussen herenigd maar vader en zoon werken nog elke dag aan hun relatie. ‘Stap voor stap wint mijn man het vertrouwen van onze zoon terug.’

‘We zagen veel stress en woede bij de kinderen van opgebroken families’, vertelt Anne Longfield van het Kindercommissariaat. Daarom moeten volgens haar de ‘inflexibele regels’ rond gezinshereniging herzien worden. ‘Uiteraard praat ik niet over ongecontroleerde hereniging, wel moet er in de politiek plaats zijn voor menselijkheid en rekening worden gehouden met de kinderen.’

CD&V versus N-VA

Om vluchtelingen te ontmoedigen om naar België te komen, wil ons land nu ook sleutelen aan de wet op gezinshereniging. Al is er daarover binnen de meerderheid nog wat onenigheid. Voor de zoveelste keer staan CD&V en N-VA tegenover elkaar.

CD&V laat weten dat de inkorting tot drie maanden nog geen voldongen feit is. ‘Er is nog niets beslist, we zullen de voor- en de nadelen zorgvuldig afwegen en de Europese voorwaarden goed bestuderen’, zegt migratiespecialiste Nahima Lanjri (CD&V) in De Standaard.

‘Drie maanden is walgelijk en onrealistisch kort’, reageert Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in De Morgen. Volgens haar is het erg duur en vraagt het behoorlijk wat tijd om een dossier op te stellen om in aanmerking te komen voor gezinshereniging.

Partner Content