Britse vicepremier wil wapenlevering aan Israël stoppen

© Reuters

De Britse vicepremier Nick Clegg wil de wapenleveringen van het land aan Israël stoppen. ‘Tel Aviv heeft een grens overschreden bij het offensief in de Gazastrook’, deelde hij mee.

Bij het offensief in Gaza heeft Israël ‘een grens overschreden’, zo deelde de Britse vicepremier Nick Clegg mee. De leider van de liberaaldemocraten wil dat er een einde wordt gemaakt aan de Britse wapenleveringen aan Israël.

Toch zou daarover nog geen overeenstemming zijn bereikt in de Britse coalitieregering, meent partijgenoot en minister van Handel Vince Cable. Hij verwacht wel dat dit snel kan gebeuren.

De houding van de LibDems verhoogt de druk op premier David Cameron om zijn Gazabeleid te herzien. Tot nu toe heeft Groot-Brittannië altijd benadrukt dat Israël het recht heeft om zich te ‘verdedigen’, zolang de reactie maar ‘proportioneel’ is.

Staatssecretaris Sayeeda Warsi stapte nog maar net uit de regering omdat ze de Britse houding in het Gazaconflict niet langer wenste te steunen.

Downing Street zegt de kwestie van de wapenleveringen te zullen bekijken. De LibDems viseren vooral de licenties voor de wapens die tijdens het conflict in Gaza gebruikt werden.

Bij de Israëlische operatie in de Gazastrook zijn op vier weken tijd 1.875 Palestijnen om het leven gekomen. De meeste slachtoffers waren burgers. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content