Britse regering trekt 2,6 miljard euro uit voor fiets- en wandelprojecten

De Britse premier Boris Johnson wil landgenoten 50 pond geven om hun oude fietsen te repareren © Reuters

De Britse premier Boris Johnson belooft 2 miljard pond (2,6 miljard euro) te besteden aan wandel- en fietsprojecten in Engeland. Doel is de volksgezondheid te verbeteren en Britten ertoe te bewegen minder vaak de auto te pakken.

Plannen zijn er voor onder meer het bouwen van duizenden kilometers aan beschermde fietsroutes, het stellen van hogere normen voor fietsinfrastructuur, het creëren van ten minste één ‘emissievrij transportcentrum’ en het verbeteren van de toegang tot elektrische fietsen. De eerste reeks herstelbonnen, ter waarde van 50 pond, die mensen aanmoedigt om hun oude fietsen te repareren, zal ook worden vrijgegeven.

‘Van het helpen van mensen om fit en gezond te worden en het verlagen van hun ziekterisico tot het verbeteren van de luchtkwaliteit’, zegt Johnson. ‘Fietsen en wandelen spelen een grote rol bij het aanpakken van enkele van de grootste gezondheids- en milieu-uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd.’

De Britse regering kondigde eerder op maandag al maatregelen aan om overgewicht aan te pakken. Zo moeten calorieën beter worden aangegeven op de verpakking en mag er voor 21.00 uur op televisie geen reclameboodschappen voor fastfood worden gemaakt.

Partner Content