Britse regering opent onderzoek naar discriminatie in sharia-rechtbanken

Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May © REUTERS

De Britse regering kondigde aan een onafhankelijk onderzoek te hebben geopend naar mogelijk discriminerende praktijken ten aanzien van vrouwen in islamitische rechtbanken in Engeland en Wales.

“Een aantal vrouwen zou naar verluidt slachtoffer zijn geweest van discriminerende beslissingen van religieuze raden die de sharia toepassen (de islamitische wetgeving, red.), en dat is een ernstige bekommernis”, zei de minister van Binnenlandse Zaken Theresa May in een verklaring aan het parlement. “Er is slechts één rechtssysteem in ons land, dat iedere burger rechten en veiligheid verleent.”

De regering wil nagaan of sommige islamitische rechtbanken gedwongen huwelijken goedkeuren of beslissingen nemen in scheidingszaken die vrouwen benadelen.

“In een tijd waarin er zoveel aandacht is voor moslims in het Verenigd Koninkrijk, wordt dit een uitgebreid en grondig onderzoek naar wat er eigenlijk gebeurt in de shariaraden”, zo licht Mona Siddiqui toe, de professor Islamstudies aan de universiteit van Edinburgh die het onderzoek zal leiden.

Dertig rechtbanken

Het onderzoek maakt deel uit van de nieuwe strategie tegen extremisme die de Britse regering sinds vorig jaar hanteert. Volgens de minister gaat het niet over theologie, waarmee de overheid geen zaken heeft, maar over de praktijk.

Groot-Brittannië heeft een dertigtal islamitische rechtbanken, niet altijd wettelijk erkend, die zich voornamelijk uitspreken over familiale geschillen.

De resultaten van het onderzoek zullen in 2017 gepubliceerd worden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content