‘Britse regering luisterde toppolitici G20 af’

© Reuters
Simon Demeulemeester

De Britse autoriteiten luisterden diplomaten en buitenlandse politici af die op de G20-top in Londen in 2009 waren.

De krant The Guardian schrijft op basis van “ultrageheime documenten” dat de Britse autoriteiten schuldig maakten aan afluisterpraktijken in april en september 2009, toen leden van de G20 in Londen waren. Slachtoffers waren diplomaten maar ook buitenlandse politici zoals de Turkse minister van Financiën, beweert de krant.

Het afluisteren gebeurde door de Britse geheime dienst “Government Communications Headquarters (GCHQ)” die het e-mail- en telefoonverkeer van delegatieleden volgde op bevel van de Britse regering, tevens gastheer van de conferentie. De opdracht voor de spionnage werd door de regering van de toenmalige Britse premier Gordon Brown (Labour) gegeven, zo lijken de documenten te suggereren. De informatie die het afluisteren opbracht, werd aan Britse ministers doorgespeeld.

Concreet werden bijvoorbeeld internetcafés opgezet, waar delegatieleden nietsvermoedend e-mails verzonden die werden meegelezen door de geheime dienst. Naast het kraken van de veiligheidscode van Blackberry-telefoons, hielden 45 analysten de klok rond bij wie met wie belde tijdens de ontmoeting. De Britten werden ook op de hoogte gehouden van het NSA over het afluisteren, uiteraard zonder diens medeweten, van de telefoongesprekken van toenmalig Russisch president Dimitri Medvedev. Een van de andere doelwitten was de Turkse minister van Financiën. Mogelijk werden nog 15 partijgenoten van hem.

In een geheim document over de praktijken wordt melding gemaakt van “revolutionaire onderzoekscapaciteiten”. De documenten (als ’top secret’ gemarkeerd) werden door NSA-klokkenluider Edward Snowden uitbracht en ingekeken door The Guardian.

‘Erg ongewoon dat dergelijke geruchten tot in de details bevestigd worden’

De reden waarom de Britten de conferentiegangers afluisterden, is het versterken van de eigen positie tijdens de vergaderingen. Daarbij werden oude bondgenoten als Zuid-Afrika en Turkije geviseerd. The Guardian herinnert eraan dat er al vaker geruchten de ronde deden rond spionnage op internationale conferenties. Het is echter “erg ongewoon dat er hard bewijs is om die geruchten tot in de details te bevestigen.”

Herman Van Rompuy: ‘Mij mogen ze afluisteren’

Het bericht komt er nu Groot-Brittannië opnieuw een G8-top organiseert in Noord-Ierland. The Guardian merkt op dat dit misschien tot spanningen zal leiden bij de delegaties die ook in 2009 al present waren. Die zouden van de Britse premier David Cameron wel eens uitleg kunnen vragen of zij ook een doelwit waren.

Europees president Herman Van Rompuy suste in De Ochtend op Radio 1 in een voorbeschouwing over de G8: “Ik denk dat men wel verduidelijking zal vragen in de coulissen. Maar of het een hoofdthema zal zijn, dat betwijfel ik. Bij mij mogen ze meeluisteren als ik naar mijn vrouw bel en vraag hoe het is in Sint-Genesius-Rode.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content