Britse regering heeft alles in gereedheid gebracht voor Europese verkiezingen

© Reuters

De regering blijft er wel bij dat het de bedoeling is om de Europese Unie te verlaten mét een akkoord voor de Europese stembusgang.

De Britse regering heeft ‘alle nodige wettelijke stappen ondernomen’ om Europese verkiezingen te kunnen organiseren in mei. Dat hebben de diensten van premier Theresa May maandag bevestigd.

Het Verenigd Koninkrijk heeft na maanden onderhandelen nog altijd geen brexit-akkoord met de Europese Unie. De tekst die premier May eind vorig jaar onderhandelde, geraakt niet door het Lagerhuis, waardoor de datum van 29 maart al is uitgesteld. De EU heeft de Britten een verlenging tot 22 mei aangeboden, op voorwaarde dat Westminster het akkoord voor 12 april alsnog goedkeurt. Lukt dat niet, dan leidt dat voorlopig nog altijd tot een harde brexit zonder akkoord over vier dagen. May is intussen verwikkeld in onderhandelingen met oppositiepartij Labour. Ze vroeg vorige week opnieuw uitstel, iets waar de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich woensdag over moeten buigen. De Britten moeten dan wel deelnemen aan de Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei, anders wordt de werking van de Europese instellingen bedreigd.

De voorbereidingen voor de organisatie van de verkiezingen, althans de wettelijke, zijn nu rond, bevestigde een woordvoerder van de regering maandag. De regering heeft daarvoor een wettekst ingediend in het Lagerhuis, een zogenaamde ‘Day of Poll Order’. Ook de brieven om kandidaten te ronselen, zijn volgens de Britse media rondgestuurd. Daarin staat dat de Britten op 23 mei Europese verkiezingen organiseren, en dat de nominaties van kandidaten ten laatste op 24 april binnen moeten zijn. De regering-May blijft er intussen bij dat het de bedoeling is om voor 22 mei uit de EU te stappen met een akkoord, waardoor de organisatie van een Europese stembusgang niet meer nodig is.

Maar ‘als een verantwoordelijke regering hebben we vandaag de nodige wettelijke stappen ondernomen mochten we toch moeten deelnemen’, klinkt het. Volgens de woordvoerder maakt dat de organisatie van Europese verkiezingen niet ‘onvermijdelijk’. ‘De Europese Unie verlaten voor de verkiezingsdatum, verwijdert automatisch onze verplichting om deel te nemen.’

De onderhandelingen met Labour-leider Jeremy Corbyn lopen nog, maar een doorbraak is er nog niet. ‘De uitwisselingen met de regering verlopen serieus, maar er is frustratie omdat de premier nog niet heeft willen wijken van haar ‘red lines’ zodat er een compromis kan worden bereikt’, verklaarde Corbyn maandag na een zoveelste rondje gesprekken met de premier. Concreet ijvert Labour voor een douane-unie met de EU, maar daar wil May – voorlopig – niet van weten.

Premier May reist morgen/dinsdag naar Berlijn en Parijs voor gesprekken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Woensdag buigen alle Europese staatshoofden en regeringsleiders zich over nieuw uitstel op een inderhaast bijeengeroepen Europese top. De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk is bereid de Britten een flexibele verlenging van het artikel 50 aan te bieden: de brexit zou dan plaatsvinden van zodra het Britse Lagerhuis het met de EU onderhandelde echtscheidingsakkoord heeft goedgekeurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content