Britse politieagenten worden ingezet in Calais

20/08/15 om 02:17 - Bijgewerkt om 02:17

Britse politieagenten zullen in de Noord-Franse stad Calais worden ingezet om de Franse ordediensten bij te staan bij de aanpak van de vluchtelingencrisis. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Britse politieagenten worden ingezet in Calais

Migranten in een nieuw, ommuurd kamp, "The New Jungle" © REUTERS

De Britse agenten zullen samen met hun Franse collega's worden ondergebracht in een nieuw controle- en commandocentrum. Vanuit dat centrum zullen ze "de criminele organisaties vinden en ontbinden die proberen om op illegale wijze migranten de oversteek te laten maken" naar Groot-Brittanië, aldus een mededeling van het ministerie. Hoeveel agenten er worden ingezet, is niet meegedeeld.

Vergoeding

De maatregel is een gevolg van het samenwerkingsakkoord dat de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en zijn Britse collega Theresa May dinsdag hebben bereikt.

De maatregelen gaan volgens Natacha Bouchart, de burgemeester van Calais, evenwel nog niet ver genoeg. In een interview op de Franse zender BFMTV eiste ze dat Calais vergoed wordt voor de economische schade die het door de vluchtelingencrisis ondervindt. Ze vraagt de Franse en Britse regering om een compensatie van 50 miljoen euro.

Momenteel zitten in Calais honderden, volgens bepaalde bronnen 3.000 migranten te wachten op een gelegenheid om via een ferry of de Kanaaltunnel Groot-Brittannië binnen te komen. Ze hopen daar een grotere kans op asiel en betere leefomstandigheden te vinden dan in Frankrijk.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners