De Britse premier David Cameron geeft de politie extra macht om eventuele rellen de komende dagen beter de kop in te drukken. Zo mag de politie mensen die verdacht worden van criminele feiten onder andere dwingen hun sjaal, masker of muts af te nemen.
Een groot aantal plunderaars, die de afgelopen dagen verschillende Engelse steden terroriseerden, verborg namelijk op een of andere manier het gezicht waardoor het identificeren van de daders op de bewakingsbeelden erg moeilijk verliep.

De autoriteiten overwegen daarnaast ook de mogelijkheid een avondklok in te stellen.

Leger
Cameron stelde de nieuwe maatregelen donderdag voor en sloot ook niet uit dat het leger zou worden ingezet in de toekomst. "Het is mijn verantwoordelijk om er over te waken dat we elke optie overwegen, ook met betrekking tot taken die het leger eventueel voor zijn rekening kan nemen waardoor de politie meer tijd heeft voor andere zaken", aldus Cameron.

Zelf is Cameron evenwel geen voorstander van het inzetten van het leger. De Londense politiechef Tim Godwin had Cameron eerder diets gemaakt nog liever helemaal alleen in het kantoor van Scotland Yard te zitten en al zijn collega's de straat op te sturen dan het leger om hulp te moeten vragen. "Dat is de juiste instelling en ik deel die met hem", aldus Cameron.

Excuus
In een felle toespraak veroordeelde de regeringsleider de rellen die volgens hem niet moeten worden beschouwd als een manifestatie van politieke ontevredenheid maar als "pure diefstal". De dood van een man "is door opportunistisch tuig gebruikt als een excuus", zo zei hij.

"Met de Spelen die er volgend jaar aankomen moeten we aantonen dat Groot-Brittannië een land is dat opbouwt en niet afbreekt, een land dat het hoofd biedt in plaats van de armen te laten zakken, dat altijd vooruit kijkt en niet achteruit", besloot Cameron.

Hevige regen Groot-Brittannië werd donderdagochtend wakker na de eerste relatief kalme nacht in dagen. Het uitblijven van incidenten wordt deels toegeschreven aan de grootschalige politie-inzet maar ook de hevige regen heeft mogelijk geholpen. (Belga/TE)

De Britse premier David Cameron geeft de politie extra macht om eventuele rellen de komende dagen beter de kop in te drukken. Zo mag de politie mensen die verdacht worden van criminele feiten onder andere dwingen hun sjaal, masker of muts af te nemen. Een groot aantal plunderaars, die de afgelopen dagen verschillende Engelse steden terroriseerden, verborg namelijk op een of andere manier het gezicht waardoor het identificeren van de daders op de bewakingsbeelden erg moeilijk verliep. De autoriteiten overwegen daarnaast ook de mogelijkheid een avondklok in te stellen. Leger Cameron stelde de nieuwe maatregelen donderdag voor en sloot ook niet uit dat het leger zou worden ingezet in de toekomst. "Het is mijn verantwoordelijk om er over te waken dat we elke optie overwegen, ook met betrekking tot taken die het leger eventueel voor zijn rekening kan nemen waardoor de politie meer tijd heeft voor andere zaken", aldus Cameron. Zelf is Cameron evenwel geen voorstander van het inzetten van het leger. De Londense politiechef Tim Godwin had Cameron eerder diets gemaakt nog liever helemaal alleen in het kantoor van Scotland Yard te zitten en al zijn collega's de straat op te sturen dan het leger om hulp te moeten vragen. "Dat is de juiste instelling en ik deel die met hem", aldus Cameron.Excuus In een felle toespraak veroordeelde de regeringsleider de rellen die volgens hem niet moeten worden beschouwd als een manifestatie van politieke ontevredenheid maar als "pure diefstal". De dood van een man "is door opportunistisch tuig gebruikt als een excuus", zo zei hij. "Met de Spelen die er volgend jaar aankomen moeten we aantonen dat Groot-Brittannië een land is dat opbouwt en niet afbreekt, een land dat het hoofd biedt in plaats van de armen te laten zakken, dat altijd vooruit kijkt en niet achteruit", besloot Cameron. Hevige regen Groot-Brittannië werd donderdagochtend wakker na de eerste relatief kalme nacht in dagen. Het uitblijven van incidenten wordt deels toegeschreven aan de grootschalige politie-inzet maar ook de hevige regen heeft mogelijk geholpen. (Belga/TE)