Britse overleden die besmet raakte met novitsjok-zenuwgas

09/07/18 om 00:02 - Bijgewerkt om 00:02

Bron: Belga

De Britse die vorige week besmet raakte met novitsjok-zenuwgas is overleden. Dat zegt Scotland Yard zondagavond. De politie voert nu een onderzoek naar moord. De Britse premier Theresa May reageert in een persbericht 'ontdaan en geschokt'.

Britse overleden die besmet raakte met novitsjok-zenuwgas

Politie voor het huis van de vroegere inlichtingenagent Sergei Skripal in Salisbury. © Reuters

De 44-jarige vrouw uit Amesbury en haar 45-jarige levensgezel werden vorige week zaterdag met symptomen van de vergiftiging naar het Salisbury District Hospital gebracht. De vrouw laat drie kinderen achter. De man verkeert nog steeds in kritieke toestand, zegt een politiewoordvoerder.

De politie gaat ervan uit dat het koppel per abuis met het dodelijke zenuwgas in aanraking kwam. Het koppel uit Amesbury vond, althans in die hypothese, een flesje of een injectiespuit met resten van het gif dat bij de vermoedelijke aanval op de Skripals gebruikt is.

Britse media berichten dat het Britse koppel druggebruikers zouden zijn. De politie grendelde zes locaties af in Amesbury en in het dertien kilometer verderop gelegen Salisbury, waar het koppel was geweest kort voor de eerste symptomen zich manifesteerden. Het gaat onder meer om een apotheek, een kerk en de woning van de 45-jarige man. Het hostel waar zijn vriendin woonde, werd geëvacueerd.

Vier maanden geleden werden de voormalige Russische dubbelagent Sergej Skripal (67) en zijn dochter Julia (33) bewusteloos aangetroffen op een bankje in een park in het naburige Salisbury. Ze ontsnapten op het nippertje aan de dood en verblijven op dit moment op een geheime locatie. Ook zij kregen een behandeling in het Salisbury District Hospital.

Onze partners