Het Verenigd Koninkrijk gaat militaire experts naar Libië sturen om de rebellen die strijden tegen de troepen van kolonel Muammar Khaddafi te adviseren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken William Hague dinsdag bekendgemaakt.

Een team van ervaren militairen zal zich bij de ter plaatse al aanwezige Britse diplomatieke cel in Benghazi voegen. Het moet de oppositionele Nationale Overgangsraad raad geven in verband met het verbeteren van zijn militaire organisatiestructuren, van zijn communicatie en logistiek, alsmede over het beter verdelen van de humanitaire hulp en medische bijstand, aldus een communiqué van het Foreign Office.

De Britse soldaten zullen - aldus de mededeling - niet deelnemen aan training of bewapening van oppositiestrijdkrachten, noch aan de voorbereiding of de uitvoering van operaties van de rebellen. De maatregel is volgens Hague nodig om de burgers te beschermen.

Hague beweert dat de ontplooiing strikt strookt met resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad over Libië. Die sloot grondacties van buitenlandse troepen in Libië uit.

Humanitaire corridor

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN meldt intussen dat het een humanitaire corridor heeft geopend in het westen van Libië. Zo kunnen 50.000 mensen daar voor een periode van 30 dagen van voedsel worden voorzien. In het gebied zitten duizenden mensen geprangd tussen de gevechten.

In Misurata, de enige stad in het westen van Libië die in handen is van de rebellen, vielen al honderden doden en de humanitaire situatie is er schrijnend. (Belga/BBC/KVDA)

Het Verenigd Koninkrijk gaat militaire experts naar Libië sturen om de rebellen die strijden tegen de troepen van kolonel Muammar Khaddafi te adviseren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken William Hague dinsdag bekendgemaakt. Een team van ervaren militairen zal zich bij de ter plaatse al aanwezige Britse diplomatieke cel in Benghazi voegen. Het moet de oppositionele Nationale Overgangsraad raad geven in verband met het verbeteren van zijn militaire organisatiestructuren, van zijn communicatie en logistiek, alsmede over het beter verdelen van de humanitaire hulp en medische bijstand, aldus een communiqué van het Foreign Office. De Britse soldaten zullen - aldus de mededeling - niet deelnemen aan training of bewapening van oppositiestrijdkrachten, noch aan de voorbereiding of de uitvoering van operaties van de rebellen. De maatregel is volgens Hague nodig om de burgers te beschermen. Hague beweert dat de ontplooiing strikt strookt met resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad over Libië. Die sloot grondacties van buitenlandse troepen in Libië uit. Humanitaire corridor Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN meldt intussen dat het een humanitaire corridor heeft geopend in het westen van Libië. Zo kunnen 50.000 mensen daar voor een periode van 30 dagen van voedsel worden voorzien. In het gebied zitten duizenden mensen geprangd tussen de gevechten. In Misurata, de enige stad in het westen van Libië die in handen is van de rebellen, vielen al honderden doden en de humanitaire situatie is er schrijnend. (Belga/BBC/KVDA)