Britse Labourpartij schorst vroegere leider Jeremy Corbyn

© Belga Image

De Britse Labourpartij heeft haar vroegere leider Jeremy Corbyn geschorst en hem de “whip” ontnomen, zo heeft het ITV News donderdag op gezag van een woordvoerder gemeld.

Volgens de Britse instantie tegen discriminatie, de Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten (EHRC), was er sprake van ernstige tekortkomingen in het leiderschap van Labour. De Arbeidspartij werd sinds het leiderschap van Jeremy Corbyn in 2016 herhaaldelijk beschuldigd van antisemitisme.

Ondanks dat de commissie verbeteringen ziet binnen de Labourpartij, concludeert ze dat antisemitisme beter had kunnen worden aangepakt als de leiding actie had ondernomen. Door de cultuur binnen de partij werd er niet genoeg gedaan om antisemitisme te voorkomen en werd het in het slechtste geval zelfs geaccepteerd. De commissie zegt dat de partij onwettig heeft gehandeld en ze verplicht Labour binnen zes weken een actieplan op te stellen om de aanpak tegen antisemitisme te verbeteren.

De nieuwe partijleider Keir Starmer heeft toegezegd de aanbevelingen uit het rapport volledig uit te voeren. Hij ontsloeg onlangs een prominent parlementslid vanwege antisemitisme. Starmer noemde het rapport helder en sterk. Hij bood zijn excuses aan en beloofde dat er onder zijn leiderschap geen plaats meer is voor antisemitisme binnen de partij.

De afgelopen jaren kwam Labour herhaaldelijk in opspraak vanwege de houding tegenover Joden. Om die reden verlieten negen parlementariërs vorig jaar de partij. De EHCR kondigde in mei vorig jaar aan onderzoek te doen naar antisemitisme binnen de oppositiepartij, nadat meerdere klachten waren ontvangen. Corbyn heeft deze beschuldigingen altijd van de hand gewezen.

Corbyn reageerde op Facebook op het rapport dat hij ‘niet alle conclusies aanvaardt’.

‘In het licht van de verklaringen die hij vandaag heeft afgelegd en gezien hij heeft gefaald om ze daarna in te trekken, heeft de Labourpartij Jeremy Corbyn geschorst hangende een onderzoek’, aldus de woordvoerder van de sociaaldemocratische oppositiepartij. ‘Hij (Corbyn) is ook de whip ontnomen van de Labourpartij in het parlement’.

De ‘whip’ is degene die er voor een stemming moet voor zorgen dat elk parlementslid van de partij de partijlijn volgt. Corbyn was van 12 september 2015 tot 4 april 2020 leider van de Travaillisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content