The Sun publiceert beelden uit een 17 seconden durende zwart-witfilm op haar voorpagina, onder de titel "Their Royal Heilnesses".

Die film werd in 1933 of 1934 geschoten, en toont de koningin toen ze ongeveer 7 was. Ze is te zien met haar moeder, haar jongere zus en haar oom.

De jonge Elizabeth speelt met haar hond. Haar moeder brengt de Hitlergroet, waarna ook de dochter Elisabeth en haar oom, de latere Edward VIII, hun arm heffen. Jongere zus Margaret heft de verkeerde arm. Volgens The Sun leert Edward, toen nog prins van Wales, de anderen hoe de groet te brengen. De opname gebeurde in Paleis Balmoral.

In een reactie zegt Buckingham Palace: "Het is teleurstellend dat een film die tachtig jaar geleden werd opgenomen en uit het familie-archief stamt, op deze manier wordt misbruikt".

The Sun legt niet uit hoe ze aan de film is gekomen, maar gaat naar eigen zeggen over tot publicatie omdat het "een belangrijk en interessant verhaal" is, dat iets leert over de periode. De krant betwist dat ze de film "misbruikt".

Nazi-sympathieën

In 1933-34 was Adolf Hitler vers aan de macht in Duitsland. Bepaalde volwassen leden van de koninklijke familie, onder wie Edward, hadden duidelijk sympathie voor de Führer, net als nogal wat leden van de Britse adel. Edward zou later, in 1937, een ontmoeting hebben met Hitler.

Buckingham Palace trekt volgens de BBC de authenticiteit van de beelden niet in twijfel, maar wel de manier waarop ze werden verkegen. Ze bevonden zich in het archief van de Hertog van Windsor.

(Belga/RR)

The Sun publiceert beelden uit een 17 seconden durende zwart-witfilm op haar voorpagina, onder de titel "Their Royal Heilnesses".Die film werd in 1933 of 1934 geschoten, en toont de koningin toen ze ongeveer 7 was. Ze is te zien met haar moeder, haar jongere zus en haar oom.De jonge Elizabeth speelt met haar hond. Haar moeder brengt de Hitlergroet, waarna ook de dochter Elisabeth en haar oom, de latere Edward VIII, hun arm heffen. Jongere zus Margaret heft de verkeerde arm. Volgens The Sun leert Edward, toen nog prins van Wales, de anderen hoe de groet te brengen. De opname gebeurde in Paleis Balmoral.In een reactie zegt Buckingham Palace: "Het is teleurstellend dat een film die tachtig jaar geleden werd opgenomen en uit het familie-archief stamt, op deze manier wordt misbruikt".The Sun legt niet uit hoe ze aan de film is gekomen, maar gaat naar eigen zeggen over tot publicatie omdat het "een belangrijk en interessant verhaal" is, dat iets leert over de periode. De krant betwist dat ze de film "misbruikt".In 1933-34 was Adolf Hitler vers aan de macht in Duitsland. Bepaalde volwassen leden van de koninklijke familie, onder wie Edward, hadden duidelijk sympathie voor de Führer, net als nogal wat leden van de Britse adel. Edward zou later, in 1937, een ontmoeting hebben met Hitler.Buckingham Palace trekt volgens de BBC de authenticiteit van de beelden niet in twijfel, maar wel de manier waarop ze werden verkegen. Ze bevonden zich in het archief van de Hertog van Windsor.(Belga/RR)