‘Britse conservatieve partij werkt aan plan tegen Schotse onafhankelijkheid’

Nicola Sturgeon, premier van Schotland en ook voorzitter van de Scottish National Party, die voor Schotse onafhankelijk is © Belga

De Britse Conservatieven werken aan een strategie om de groeiende steun in Schotland voor onafhankelijkheid tegen te gaan. Volgens persbureau Bloomberg circuleert een memo hierover onder kopstukken van de partij van premier Boris Johnson, onder wie de invloedrijke minister Michael Gove.

In de nota staat hoe er gereageerd moet worden als de Scottish National Party, die voor een onafhankelijk Schotland is, in mei de verkiezingen wint, wat steeds meer waarschijnlijk wordt.

Alleen maar blijven zeggen een nieuw onafhankelijkheidsreferendum niet toe te staan, zou ‘contraproductief’ zijn. In plaats daarvan moeten de Tories overwegen meer macht over te dragen aan de regering in Edinburgh om de onafhankelijkheidswens tegen te gaan, zou in de memo van een consultancybedrijf staan.

Ook zou de EU kunnen worden bewerkt om het idee dat Schotland als onafhankelijk land kan toetreden om zeep te helpen. Volgens een bron binnen de partij is er een werkgroep opgericht om de kwestie te bespreken.

Schotland is al eeuwen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar het aantal Schotten dat onafhankelijk wil worden bereikt recordhoogten. Volgens recent onderzoek van Ipsos zou 58 procent van de Schotten daarvoor stemmen.

Bijna twee derde van de Schotten vindt dat het Britse parlement binnen vijf jaar een nieuw onafhankelijkheidsreferendum moet toestaan als de Scottish National Party (SNP) in mei opnieuw de meerderheid krijgt in het Schotse parlement.

Bij een referendum in 2014 wees 55 procent van de Schotten onafhankelijkheid nog af. De meerderheid stemde in 2016 echter tegen de brexit, maar ze hebben de EU toch moeten verlaten.

Premier en SNP-leider Nicola Sturgeon heeft een nieuwe volksraadpleging onderdeel van haar verkiezingscampagne voor 2021 gemaakt en pleit bij de EU voor steun aan de Schotse onafhankelijkheid.

Partner Content