De aanval, waarbij ook een man lichtgewond raakte, gebeurde een week voor het referendum over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Hoewel de politie niets kan zeggen over het motief, zou de dader volgens getuigen "Britain first" geroepen hebben, wat erop zou kunnen wijzen dat de man de pro-Europese standpunten van Joe Cox niet deelde.

Toen het nieuws van Cox' dood bekend raakte, liet het kamp tegen een Brexit weten de campagne op te schorten. Ook Brexit-voorstander en voormalig burgemeester van Londen Boris Johnson gaf al aan zijn campagne voor donderdag te staken.

Brits premier David Cameron, die donderdag in Gibraltar is voor een pro-Europese bijeenkomst die werd afgelast naar aanleiding van de gebeurtenissen, reageerde op Twitter al op de aanval. "De dood van Jo Cox is een tragedie. Ze was een geëngageerde en goedaardige afgevaardigde. Mijn gedachten gaan naar haar echtgenoot Brendan en hun twee jonge kinderen", klinkt het.

Ook Labour-voorzitter Jeremy Corbin uitte al zijn medeleven aan Cox' familie en gaf in een reactie aan dat "heel de Labour-familie en ook heel het land geschokt en in rouw zijn na de gruwelijke moord op Jo Cox".

Jo Cox, een alumna van het prestigieuze Cambridge, was een rijzende ster binnen haar partij en maakte vooral naam met haar pro-Europese standpunten. Al in 1999 stond ze als medewerkster van het bureau van Labour-parlementslid Joan Walley mee aan de wieg van het intitiatief "Britain in Europe". Ze werkte ook twee jaar lang voor een Europarlementslid in Brussel. Bij de verkiezingen begin 2015 kon Cox een zitje in het Britse lagerhuis veroveren, waar ze onder meer een parlementaire commissie voor Syrië oprichtte.

Cox was daarnaast actief in verschillende goede doelen. Ze zette zich onder meer in voor vrouwenrechten en betere gezondheidszorg voor zwangere vrouwen en pasgeborenen in ontwikkelingslanden.

The Guardian verspreidde deze boodschap van de echtgenoot van Jo Cox:

Politici in zowel binnen- als buitenland spreken hun afschuw uit over wat er gebeurd is.

(Belga/JH)

De aanval, waarbij ook een man lichtgewond raakte, gebeurde een week voor het referendum over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Hoewel de politie niets kan zeggen over het motief, zou de dader volgens getuigen "Britain first" geroepen hebben, wat erop zou kunnen wijzen dat de man de pro-Europese standpunten van Joe Cox niet deelde. Toen het nieuws van Cox' dood bekend raakte, liet het kamp tegen een Brexit weten de campagne op te schorten. Ook Brexit-voorstander en voormalig burgemeester van Londen Boris Johnson gaf al aan zijn campagne voor donderdag te staken. Brits premier David Cameron, die donderdag in Gibraltar is voor een pro-Europese bijeenkomst die werd afgelast naar aanleiding van de gebeurtenissen, reageerde op Twitter al op de aanval. "De dood van Jo Cox is een tragedie. Ze was een geëngageerde en goedaardige afgevaardigde. Mijn gedachten gaan naar haar echtgenoot Brendan en hun twee jonge kinderen", klinkt het. Ook Labour-voorzitter Jeremy Corbin uitte al zijn medeleven aan Cox' familie en gaf in een reactie aan dat "heel de Labour-familie en ook heel het land geschokt en in rouw zijn na de gruwelijke moord op Jo Cox". Jo Cox, een alumna van het prestigieuze Cambridge, was een rijzende ster binnen haar partij en maakte vooral naam met haar pro-Europese standpunten. Al in 1999 stond ze als medewerkster van het bureau van Labour-parlementslid Joan Walley mee aan de wieg van het intitiatief "Britain in Europe". Ze werkte ook twee jaar lang voor een Europarlementslid in Brussel. Bij de verkiezingen begin 2015 kon Cox een zitje in het Britse lagerhuis veroveren, waar ze onder meer een parlementaire commissie voor Syrië oprichtte. Cox was daarnaast actief in verschillende goede doelen. Ze zette zich onder meer in voor vrouwenrechten en betere gezondheidszorg voor zwangere vrouwen en pasgeborenen in ontwikkelingslanden. The Guardian verspreidde deze boodschap van de echtgenoot van Jo Cox:Politici in zowel binnen- als buitenland spreken hun afschuw uit over wat er gebeurd is. (Belga/JH)