Brits parlement stemt in met bombardementen in Syrië

Tijdens het debat werd voor het parlementsgebouw gemanifesteerd door soms geëmotioneerde anti-oorlogsactivisten © REUTERS

Het Britse parlement heeft het licht op groen gezet voor luchtaanvallen tegen IS in Syrië. De beslissing werd genomen met 397 stemmen voor en 223 tegen.

De eerste luchtaanvallen zouden mogelijk al vandaag kunnen plaatsvinden. Volgens de BBC staan vier extra Tornado Jets in Cyprus klaar. Totr dusver voerde Het Brits leger luchtaanvallen tegen IS uit boven Irak.

De goedkeuring van het Britse parlement komt niet als een verrassing. Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour, die zelf tegen is, had zijn fractie de vrijheid gelaten om al dan niet voor de luchtaanvallen te stemmen. Labour stemde dus verdeeld, maar bezorgde de regering-Cameron wel de nodige meerderheid. 66 Labourleden stemden met Cameron, 153 tegen. 7 Conservatieve partijgenoten van Cameron stemden tegen.

Premier David Cameron verklaarde dat dit “de juiste beslissing was om het land veilig te houden”. Tegenstanders argumenteerden tijdens een tien uur durend, emotioneel debat, het tegenovergestelde.

Eerder beslisten de VS, Frankrijk en Rusland om luchtaanvallen in Syrië uit te voeren.

Voor het parlement werd luid gemanifesteerd tegen de luchtaanvallen. Die manifestatie was al minstens even geëmotioneerd als het debat.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content