Brits parlement sluit zich aan bij brexit-timing van premier May

07/12/16 om 22:17 - Bijgewerkt om 22:17

De Britse premier Theresa May heeft een symbolische overwinning geboekt rond de brexit-onderhandelingen. Ze slaagde erin een grote meerderheid van het parlement te winnen voor de clausule dat 'de wensen van de Britse kiezers' gerespecteerd zullen worden.

Brits parlement sluit zich aan bij brexit-timing van premier May

Theresa May. © REUTERS

Concreet moest het parlement een niet-bindende motie stemmen waarin wordt gesteld dat Theresa May haar brexit-strategie aan het parlement moet voorleggen nog voor artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, waarmee de onderhandelingen over het verlaten van de EU door Groot-Brittannië kunnen starten, wordt ingeroepen. Premier May voegde echter een amendement toe waarmee de Britse parlementsleden zich binden om "de wensen te respecteren" van de Britse kiezers door artikel 50 voor 31 maart 2017 in te roepen.

Betwisting rechtbank

De motie werd aangenomen met 461 stemmen voor en 89 stemmen tegen. Hoewel ze niet bindend is, haalt May daarmee een symbolische overwinning binnen en maakte het parlement duidelijk dat het zich aansluit bij de timing bij de premier.

De hoogste Britse rechtbank, de High Court, bepaalde onlangs, tot ongenoegen van May, namelijk dat de premier moet toelaten dat artikel 50 in het parlement besproken wordt voor het kan worden ingeroepen. Door het amendement aan de motie toe te voegen, heeft ze het Britse parlement verplicht om kleur te bekennen. May ging overigens in beroep tegen de beslissing van de High Court. Dat wordt momenteel behandeld door het Britse hooggerechtshof.

(Belga/RR)

Onze partners