Brits ministerie wil kleuters laten bespioneren

Premier Cameron met minister van Binnenlandse Zaken Theresa May © REUTERS

Volgens Britse kranten heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een programma klaar om potentiële terroristen zo jong mogelijk op te sporen en te volgen. Kleuterleiders moeten risico-kinderen identificeren. “Onwerkbaar”, zeggen critici, “en verkeerd”.

Het programma van Binnenlandse Zaken heet Prevent Strategy (Voorkomingsstrategie), en moet nog door het parlement goedgekeurd worden.

De strategie bestaat erin om terrorisme zo jong mogelijk aan te pakken, dat wil zeggen vanaf de kleuterklas. Kleuterleiders moeten voortaan “kinderen identificeren die het risico lopen zich tot het terrorisme te bekeren”. Zo moeten zij “extremistische ideeën aanvechten die gebruikt kunnen worden om terreur te legitimeren”.

De kranten The Daily Telegraph en The Independent berichten over de strategie, en bedelven die onder kritiek.

‘Een natie van verdachten’

Conservatief parlementslid David Davis, een halve dissident binnen de partij van premier Cameron en minister van Binnenlandse Zaken Theresa May, vraagt zich in The Telegraph af hoe dat “onwerkzame” programma in de praktijk gaat omgezet worden: “Moeten ze nu een peuter aangeven die zich lovend uit over een of andere (haat)prediker?”.

Niet alleen kleuterjuffen moeten in het klaslokaal uitkijken naar terroristen-in-wording, ook gewone leerkrachten, docenten, proffen, verplegers (m/vr) en gevangenispersoneel moeten dat doen.

Isabella Sankey, verbonden aan de mensenrechtenorganisatie Liberty, zegt in The Telegraph: “Van onze leerkrachten en kinderoppassen onvrijwillige spionnen maken zal de terreurdreiging niet doen stoppen. Verre van degenen aan de rand van de samenleving terug te brengen naar het hart van de maatschappij, zal dit vanaf jonge leeftijd wantrouwen zaaien, verdeeldheid en vervreemding”. Dit, zegt ze nog, speelt terroristen in de kaart, dit ondermijnt democratische principes en maakt van dit land een “natie van verdachten”.

Ook de lerarenvakbond NAHT reageerde afwijzend. Een woordvoerder zei zich “ongemakkelijk” te voelen bij het project. De opdracht van de leraars ligt elders, aldus de vakbond. De laatste tijd is in Groot-Brittannië een discussie aan de gang over de rol van het onderwijs bij het doorgeven van Britse waarden. Wat die waarden ook zijn, spioneren op kinderen hoort er volgens deze bond niet bij. Op school volgt men les en leert men om te gaan met andere kinderen – dat is, aldus de vakbond, uiteindelijk de beste bescherming.

De regeringsplannen moeten de twee parlementskamers passeren.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content