Brits ministerie beschuldigt Moskou ervan ‘pro-Russische leider’ te willen installeren in Oekraïne

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss.

Het Verenigd Koninkrijk heeft Moskou er zaterdag van beschuldigd dat het een ‘pro-Russische leider’ probeert te installeren in Kiev en dat het ‘overweegt om Oekraïne te bezetten’.

‘Wij beschikken over informatie dat de Russische inlichtingendiensten banden onderhouden met vele Oekraïense oud-politici’, luidt het in een verklaring van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Volgens onze informatie streeft de Russische regering ernaar een pro-Russische leider in Kiev te installeren, en is ze van plan om Oekraïne binnen te vallen en te bezetten.’

Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss verspreidde nog een eigen mededeling om het bericht van haar ministerie te bekrachtigen: ‘De informatie die we vandaag vrijgeven belicht de mate waarin Russische activiteit de Oekraïne wil verstoren, en biedt inzicht in het denken van het Kremlin’.

Voormalig Oekraïens parlementslid Jevgeni Moerajev wordt in de mededeling van het ministerie genoemd als een mogelijke kandidaat voor een leidende positie in een pro-Russische regering in Kiev. Moerajev staat echter zelf al sinds 2018 op een Russische sanctielijst. De Britse beschuldigingen komen op het moment dat na weken van verbale escalatie Moskou een uitnodiging voor overleg van de Britten heeft aanvaard.

De verklaring van het Brits ministerie is schaars met details, maar als ze klopt, schrijft The Guardian betekent het een serieuze escalatie in het conflict. Oekraïense politici, aldus de krant, gaan ervan uit dat een regimewissel in de Oekraïne, door middel van staatsgreep, pas mogelijk is in combinatie met een Russische invasie.

Maar de krant legt de nadruk op het verwarrend karakter van de mededeling. De geviseerde Moerajev reageert verrast en enigszins vrolijk op de beschuldiging aan zijn adres: ‘Het is niet heel logisch. Ik ben verbannen uit Rusland. En dat niet alleen, maar het geld van mijn vaders bedrijf is geconfisqueerd.’

VS: ‘Zeer verontrustend’; Rusland: ‘Onzin’

De ongewone Britse verklaring kreeg steun van de regering Biden, die eerder het Kremlin ervan had beschuldigd saboteurs in de Oekraïne geïnstalleerd te hebben, om het terrein te effenen voor een eventuele invasie.

De Verenigde Staten spreken over ‘zeer verontrustende’ beschuldigingen. ‘Dit soort samenzweringen is zeer verontrustend. Het Oekraïense volk heeft het soevereine recht om zijn eigen toekomst te bepalen, en wij staan achter onze democratisch verkozen partners in Oekraïne’, reageerde de woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad Emily Horne.

Moskou daarentegen doet de verklaringen af als ‘onzin’. ‘Wij roepen het (Britse) ministerie van Buitenlandse Zaken op om te stoppen met het verspreiden van onzin’, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Rusland heeft volgens Amerikaanse bronnen ruim 100.000 soldaten verzameld aan de grens met Oekraïne. Westerse landen vrezen een Russische inval en hebben president Poetin herhaaldelijk gewaarschuwd voor zware repercussies.

Volgende week spreekt de Britse premier Boris Johnson de leiders van de G7, de zeven machtigste industrielanden, over nieuwe sancties tegen Rusland. Het Kremlin ontkent aanvalsplannen te hebben, maar wil dat NAVO-troepen zich terugtrekken uit Oost-Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content